TEŠKI PREGOVORI

Theresa May optužuje da se Unija ujedinila protiv njih

27.04.2017 u 21:23

Bionic
Reading

Europska unija se ujedinila protiv Velike Britanije u pregovorima o Brexitu, optužila je u četvrtak navečer britanska premijerka Theresa May nakon poziva na objektivnost koje im je uputila njemačka kancelarka Angela Merkel

'Dvadeset i sedam drugih europskih zemalja su se ujedinile protiv nas', rekla je May u govoru u Leedsu na sjeveru zemlje.

Merkel je rekla da se 27 država članica Europske unije slažu da neki u Velikoj Britaniji još imaju iluzija da bi Velika Britanija mogla imati pogodnosti nakon izlaska iz EU-a kakve danas koristi.

'Pregovori će biti teški', rekla je May britanskim biračima u Leedsu, u okviru izborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore koje je sazvala za 8. lipnja.

May pokušava proširiti svoju konzervativnu većinu u parlamentu gdje trenutačno ima 17 mjesta prednosti, smatrajući da će na taj način biti u snažnijoj poziciji za pregovore s Bruxellesom i 27-oricom.

Merkel je ranije u četvrtak upozorila Britance da se neće moći nadati istim pravima kao neka zemlja članica EU-a nakon Brexita, kritizirajući određene 'iluzije' u tom smislu u Velikoj Britaniji u ovom trenutku.

'Treća zemlja neće imati ista prava ili veća od zemlje članice' EU-a, rekla je njemačka kancelarka u parlamentu u Berlinu prije europskog summita koji bi trebao odrediti crvenu crtu EU-a u pregovorima s Londonom o Brexitu.

'Možda mislite da je to očito ali moram to nažalost reći ovako otvoreno jer imam dojam da neki u Velikoj Britaniji još imaju iluzija na tu temu', dodala je Merkel.

Vjerovati da bi Velika Britanija mogla imati pogodnosti nakon izlaska iz EU-a kakve danas koristi 'bilo bi gubiti vrijeme', naglasila je ona.

Kancelarka je rekla kako očekuje teške pregovore sljedećih mjeseci. 'U to nema sumnje', rekla je ona.