OBRAĆANJE NACIJI

Theresa May: Moja je dužnost isporučiti Brexit i to ću napraviti

16.01.2019 u 23:33

Bionic
Reading

Nakon što je preživjela glasovanje o povjerenju Vladi koju vodi, a koje je uslijedilo dan nakon što je njen plan za Brexit doživio katastrofalan poraz, britanska premijerka Theresa May se obratila naciji kasno navečer u srijedu.

'Večeras je vlada dobila povjerenje parlamenta. Moja je dužnost ispuniti instrukcije britanskog naroda za napuštanjem Europske unije i to namjeravam napraviti', poručila je May.

Pozvala je zastupnike svih stranaka zastupljenih u parlamentu da se slože i pronađu put naprijed vezano uz Brexit jer smatra da je ovo vrijeme kad treba zaboraviti na sve osobne interese.

Otkrila je da je tijekom večeri u srijedu održala razgovore s predstavnicima Liberalnih demokrata, Škotske nacionalne stranke i velškog Plaid Cymrua. Zamjerila je Jeremyju Corbynu, šefu Laburista, što se nije odazvao pozivu na razgovor, ali je kazala da njena vrata ostaju otvorena.

Podsjetila je da je na referendumu 2014. zemlja odlučila izići iz Europske unije, a na općim izborima godinu kasnije građani su podržali stranke koje su obećale da će poštivati rezultate toga izjašnjavanja.

'Sada dvije i pol godine kasnije vrijeme je da zbijemo redove i postavimo nacionalne interese na prvo mjesto i da isporučimo rezultate referenduma', kazala je May.

  • +13
Glasovanje o povjerenju Theresi May Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia