GAMEREPORT

The Misadventures of P.B. Winterbottom

29.04.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Isprobajte ovu fantazmagoričnu logičku avanturu i uvjerite se da u svijetu igara još uvijek ima originalnosti

Nezavisne i često niskobudžetne igre sve češće posjećuju naše hard diskove, na sreću svih željnih zaista kvalitetnih i originalnih naslova. Bez previše razmišljanja, možemo se prisjetiti fenomenalne World of Goo, Zombies vs. Plants te super simpatične avanturice Machinarium u kojoj ste u predivno ručno oslikanom svijetu strojeva u ulozi robotića spašavali ljubav svojeg života. U tu grupu igara možemo svrstati i posljednji naslov koji smo zaigrali - The Misadventures of P.B. Winterbottom. Radi se o interesantnoj avanturi u kojoj igrate u ulozi izvjesnog P.B. Winterbottoma, a jedini cilj vam je prikupiti što više – pita

 

Sirnih, jabučnih ili onih s jagodama, uvijek gladnom P.B.-u je vjerojatno svejedno, sve dok mu je želudac pun, a dugmad na rubu pucanja. Već u meniju igre za oko će vam zapeti vizualni stil koji igra njeguje. Sve je u sivim tonovima, s umjerenom zrnatošću i ornamentnim okvirom ekrana kojim se želi dočarati ugođaj davnih crno-bijelih nijemih filmova. U tom stilu vam se i prije svake misije titlovima objašnjavaju njeni ciljevi. Kada pak uđete u samu igru, dočekat će vas nezgrapni P.B. i okolina iscrtana u viktorijanskom stilu, a bartonovci će iste sekunde shvatiti da se nalaze na vlastitom terenu. Moramo pohvaliti i zvučnu komponentu - iako je glazba repetitivna, izuzetno je mistična, pomalo zastrašujuća i fenomenalno paše u taj osebujni grafički stil.

 

A sada gameplay. Igra počinje kao tipična arkadica. Protagonist P.B. prolazi različite levele hodanjem i skakanjem preko prepreka te sakupljanjem svoje omiljene delicije, no neće proći mnogo vremena prije nego li vas igra upozna sa svojim glavnim atributom – klonovima. Da, tako je, pritiskom na tipku kreirate klona identičnoga P.B.-u, a ovisno o levelu i zahtjevnosti istoga, ponekada ćete ih imati i do šest, pa i više. Na početku klonovi imaju vrlo jednostavnu ulogu – koristit ćete ih da biste stali na njih te onda odskočili na površinu koja bi vam inače bila nedohvatljiva. U drugim ćete ih situacijama kreirati tek da biste ih šutnuli te da bi oni u svojoj letećoj putanji prikupili pite za vas.

 

Ubrzo se stvari bitnije kompliciraju jer igra vas upoznaje s opcijom snimanja. Pritiskom na tipku i držanjem iste kreirate klona te odrađujete radnju koju želite da klon kasnije odrađuje sam dok vi vijugate levelom. Nalazite se na jednoj platformi te trebate stići na drugu, no na nju ne možete doći običnim skokom. Tada kreirate klon te snimajući situaciju dolazite do kraja platforme, potom odigrate potez udarca kišobranom i tu prekidate snimanje. Sada će taj klon stalno ponavljati radnju koju ste snimili. S P.B.-om dolazite na mjesto malo ispred onog na kojemu će klon odigrati potez udarca te vas on udarcem odbacuje na platformu na koju ste željeli doći.

 

To je vrlo interesantan koncept koji se s vremenom produbljuje i tjera vaše sive stanice na aktivnost, a stvari se s vremenom sve više kompliciraju. Tako ima levela na kojima trebate jednog klona, no on treba odigrati, primjerice, tri ili četiri radnje, što je od posebnog značaja na levelima gdje ste vremenski ograničeni. Tako ćete snimiti klona kako staje na platformu da bi aktivirao pite na neko ograničeno vrijeme u kojemu ih morate pokupiti. Kako se nalaze s obje strane platforme, nemoguće ih je sve pohvatati. Nakon aktiviranja slasnih pita, klon će vas udariti da biste pokupili svoj dio pita i nakon toga će on sam pokupiti pite s druge strane platforme.

 

Možda vam zvuči jednostavno, no - vjerujte - nije. I na jednostavnijim levelima često ćete ponavljati snimanja da biste dobili potrebnu kombinaciju radnji, a da ne pričamo o hororu koji vas čeka na levelima s nekoliko razina, klackalicama i platformama za odskakivanje koje se aktiviraju povlačenjem prekidača na drugom kraju levela i slično. Na kraju, kad s mnogo truda i živaca posložite sve sitnice, zadovoljstvo postignutim je neprocjenjivo. The Misadventures of P.B. Winterbottom vrlo je lijepa i kvalitetna igra, iako ne i bez nedostataka. Npr. nivoa je moglo biti i više, a krivulja učenja trebala je biti nešto laganija. No to je igra koju vrijedi barem isprobati, a mnogi od vas ostat će uz nju do kraja, pa makar samo kao odmor od frenetično brzih i često precijenjenih FPS-ova.

OCJENA: 4

 

Pogledajte službeni foršpan ove pomaknute igre

 

Još malo kadrova iz igre u kojima ćete spoznati svu njezinu kompleksnost