RASTRGANA ZEMLJA

The Economist proglasio smrt Sirije!

25.02.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Sirija, nekadašnje središte islamskog carstva, s najstarijim kontinuirano naseljenim glavnim gradom, domovina različitim etničkim i vjerskim skupinama koje su do jučer živjele u miru, danas je poprište krvavih sukoba koje je poprimilo konture rata do istrebljenja. Kako se sektaštvo produbilo, rat je promijenio ovu zemlju do neprepoznatljivosti; ovu zemlju koja je nekoć bila poznata kao Sirija, piše The Economist, koji je u najnovijem broju na naslovnici ispisao: Sirija - smrt jedne države

'Režim nas ubija, mnogi od oporbenih boraca postaju kriminalci, a svijet sve to promatra kao da gleda film', riječi su jednog mladog Sirijca koje najbolje opisuju stanje u kojem se nalazi ova država.

Rat je rastrgao Siriju. Mjesecima je zemlja bila podijeljena između Asadovih snaga i pobunjeničkih skupina. Ni nakon gotovo dvije godine bratoubilačkih obračuna nijedna strana nema prevlast. Pobunjenici kontroliraju teritorij na sjeveru i istoku, a režim drži os sjever - jug od Damaska kroz Homs i Hamu do luke Latakije, grada i regije, doma Asadove obitelji i alavita.

Oporbeni borci, podijeljeni u brojne skupine, tvore velike bataljune od po tisuću pripadnika, pa do grupa koje broje tek šačicu muškaraca.

Ponekad se pobunjenici bore jedni protiv drugih. Islamističke skupine često se sukobljavaju s kurdskom milicijom koja kontrolira sjeveroistok zemlje, gdje živi većina sirijskih Kurda. Kako piše The Economist, teško da će Sirija biti jedinstvena jednom kad završi rat.

Asad i njegova obitelj, svjesni svog manjinskog statusa u većinski sunitskoj zemlji, zbog čega odlučno žele održati Siriju sekularnom, inzistiraju na tome da su pobunjenici islamistički ekstremisti, koji su podjednako opasni za Zapad i arapski svijet. Zapravo, tek nekolicinu pobunjenika koji su započeli ustanak možemo nazvati pobožnima. No i to se mijenja. Zapadni obavještajni izvori kažu da džihadisti pristižu u Siriju sa svih strana. Džebhat Nusra, najradikalniji sirijski bataljun, koji dijeli Al Kaidin svjetonazor, sve je jači.

I sirijska srednja klasa i vjerske manjine su sve više zabrinute zbog načina na koji čak i umjerene oporbene skupine govore o 'islamskoj državi' koja će zamijeniti Asadov režim.

'Mi se samo vraćamo vladavini sunita. Mi smo većina, tako da je jedino to pošteno', kazao je borac iz Aleppa. Alalviti se imaju razloga bojati. Teško je zamisliti da se vraćaju natrag u gradove kao što je Homs, u kojima su živjele različite vjerske skupine, piše The Economist.

Mnogi Sirijci godinama su gledali blagonaklono na Tursku kao primjer.

'Ali oni nisu islamska država. Mi želimo nešto jače', riječi su pobunjenika danas. Iz toga je sve jasno u kojem smjeru ide ova država.

Tisuće domova, tvornica, škola i bolnica je srušeno. Liječnici, nastavnici i inženjeri odavno su pobjegli. Mnogi Sirijci se boje da će rat završiti tek onda kada ne bude više nikoga tko bi se mogao boriti

'Samo želim da ovo završi tako da se mogu vjenčati i nastaviti sa svojim životom', uzdiše zapovjednik pobunjenika i dodaje da se boji da kada bude tako, neće više biti Sirije…

Sirija