MATEMATIČKA SPIRALA

Teslina tablica množenja: Genijalan izum ili prijevara?

29.12.2015 u 10:43

Bionic
Reading

Brojni svjetski i regionalni mediji ovih su dana prenijeli vijest prema kojoj je u jednom antikvarijatu u SAD-u otkriven svežanj izgubljenih originalnih crteža Nikole Tesle, a među njima i fascinantna tablica množenja koja, među ostalim, navodno nudi jednostavna i elegantna rješenja za mnoga odgovorena i neodgovorena pitanja u matematici

Teslinu matematičku spiralu u Phoenixu je slučajno otkrio umjetnik Abe Zucca. Prema napisima u ABC newsu vjerojatno je nastala tijekom zadnjih dana funkcioniranja Teslina laboratorija u Wardenclyffeu.

Crteži i rukopisi, među kojima i brojni nacrti za različite izume, bili su pohranjeni u malom drvenom sanduku. Neki od njih otprije su poznati no neki su po prvi put ugledali svjetlo dana.

Zucca kaže da je, fasciniran otkrićem, fotokopirao spiralu u više primjeraka i predstavio je brojnim poznanicima znanstvenicima, među kojima i lokalnom nastavniku matematike Joeyju Gretheru koji je pokušao odgonetnuti sve njezine mogućnosti.

Grether tvrdi da spirala omogućava da se brojevi vide u pravilnim uzorcima, da olakšava razumijevanje množenja, dijeljenja i nekih drugih operacija te da bi se mogla upotrijebiti kao oruđe koje bi ublažilo averziju učenika prema matematici.

Tablica sadrži proste brojeve, množenje, dijeljenje, visokosložene brojeve i mnoge druge elemente, a temelji se na spirali s 12 točaka.

Broj 12 je zanimljiv iz više razloga. U mnogim kulturama on je bio temelj tzv. dodekadskog sustava prije nego što je dekadski ušao u široku upotrebu. Na to ukazuje činjenica da godina ima 12 mjeseci, dan dva puta po 12 sati, a stopa 12 inča. 12 je najmanji broj koji je djeljiv s četiri faktora – 2, 3, 4 i 6, te naravno s 1 i samim sobom. 10 je djeljiv samo sa 2 i 5. Osim toga na svakih 12 brojeva postoji velika vjerojatnost da će 4 broja biti prosta – djeljiva samo s 1 i sa sobom.

Zanimljivo je također da je pronađeni dokument u desnom gornjem vrhu označen s 12, 12, 12. Ako je to datum, znači da je nastao 12. 12. 1912. kada je Tesla već praktički napustio projekt u Wardenclyffeu.

Genijalna spirala – genijalna podvala?

Originalan Teslin potpis

Jedini problem u viralnoj vijesti je taj što postoji velika vjerojatnost da je dokument krivotvorina, a cijela priča izmišljotina ili neslana šala.

Naime, na internetu se može naći članak iz 2014. u kojem Joey Grether predstavlja identičnu tablicu množenja kao svoju spiralu i iznosi planove da je popularizira širom svijeta u sklopu Montessori programa obrazovanja.

Osim toga kada se potpis u donjem desnom uglu navodnog Teslina dokumenta usporedi s poznatim potpisima genijalnog znanstvenika čak i nevješto oko vrlo lako može uočiti poprilične razlike u načinu pisanja slova, osobito ključnih N i T.

Je li otkriće obična šala ili su Grether i Zucca pokušali iskoristiti Teslinu popularnost kako bi privukli pozornost stručnjaka i promovirali Gretherovu kreaciju, pokazat će vrijeme.