IVO JOSIPOVIĆ U RIJECI

'Teško da je Urša Raukar prijetnja sigurnosti'

12.02.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović došao je danas u Primorsko-goransku županiju razgovarati s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i županom Zlatkom Komadinom o tome kako im u svom mandatu može pomoći jer kada preda mandat želi, rekao je, izjaviti: 'Evo, Hrvatska je bolja nego kada sam došao'

Komadina je Josipoviću odmah zaželio uspješan rad u dva mandata, ali i istaknuo to da lokalnoj samoupravi pripada 10, a državi 80 posto prihoda te da se tako teško može očekivati uspješan razvoj Hrvatske. Josipović mu je obećao da će učiniti sve da se Hrvatska decentralizira da bi se lokalnoj samoupravi omogućio razvoj.

Obersnel ga je podsjetio da je pobijedio na svim izbornim mjestima u Rijeci osim na jednom, u riječkom zatvoru, te ga upoznao s planom ponovnog kandidiranja Rijeke za Mediteranske igre 2017. godine i zamolio ga za pomoć pri lobiranju.

'Rijeka je vrlo dinamičan grad koji gradi svoju perspektivu u modernom smislu. Posebno mi se sviđa ulaganje u znanost i pamet, jer će to biti najvrednije sutra kad uđemo u EU i siguran sam da Rijeku i ovu regiju čeka dobra i kvalitetna europska budućnost', rekao je Ivo Josipović.

Obersnel i Josipović

Upitan o privatizaciji brodogradnje, izrazio je želju da taj postupak bude pozitivno dovršen, da se nađe strateški partner i da brodogradilište i ta djelatnost opstane. Hoće li se to i kako dogoditi, u ovom trenutku ne može se reći, kazao je.

Na novinarsko pitanje o uhićenjima aktivista u Varšavskoj ulici u Zagrebu, kazao je da treba raščistiti je li sila bila prekomjerna ili nije te zašto su privedene 23 osobe kada su navodno četiri pružale otpor. Priznaje da teško vidi neke osobe poput Urše Raukar kao veliku prijetnju sigurnosti na koju treba reagirati akcijom specijalaca.

Stav oko Mladena Bajića je, kaže, već iznio. 'Izbor glavnog državnog odvjetnika je stvar Sabora, Vlada predlaže, Sabor usvaja, predsjednik Republike ne sudjeluje u tom izboru. Jedino što sam isticao je to da tko god bude izabran mora izvući pouku iz onoga što se dosad događalo u progonu kaznenih djela, gdje očito postoji nezadovoljstvo koje je utemeljeno, i pokrenuti stvar nabolje.'

Komentirao je i činjenicu da je u Hrvatskoj 300 tisuća nezaposlenih. 'To je pokazatelj slabosti gospodarstva, strukturalnih slabosti. Uzrok vidim ne samo u vanjskoj krizi, nego i u negativnom utjecaju korupcije i kriminala. Strašna je i pretvorba i privatizacija koja je provedena na način koji nije pravedan i u skladu sa zakonom. Zato se veselim ustavnim promjenama koje dolaze i koje bi trebale postaviti osnovu da se barem one najvažnije nepravde i nezakonitosti isprave', rekao je Josipović te dodao da će tako novi duh pravednosti ući u naše gospodarstvo.

Upozorio je da ne treba podcjenjivati psihološki odnos građana prema reformama jer tvrdi da nema nijednog društva koje je uspjelo ako nije bilo utemeljeno na njihovom optimizmu. 'Važna zadaća svih onih koji upravljaju državom je da, osim kvalitetnog vlastitog rada, generiraju taj duh povjerenja, optimizma i vjere građana da mogu svojim radom osigurati egzistenciju sebi i svojim bližnjima', zaključio je.

Što se tiče ustavnih promjena o glasanju dijaspore, očekuje pravedan sustav koji će reflektirati pravo građana da odlučuju u Saboru, ali koji će i uvažavati to da izborni sustav mora biti takav da ne favorizira jednu grupu i da onemogući zlouporabe.

Josipović je sudjelovao na sastanku turističkog vijeća Primorsko-goranske županije i obišao brodogradilište 3. maj gdje se sastao s Upravom. U današnjem protokolu predviđen je sastanak s vodstvom Lučke uprave i predstavnicima gospodarstva, obilazak sveučilišnog kampusa, Kraljevice i Vrbovskog.