'NAVODNO SRUŠENI SPOMENIK'

Teške riječi o raspravi o 'povratku' Tesle u Gospić

11.04.2014 u 10:58

Bionic
Reading

Više od 55 milijuna kuna utrošeno je na izgradnju Memorijalnog centra 'Nikola Tesla' u Smiljanu čime su između ostalog Ličani željeli potvrditi uvažavanje lika i djela svjetski priznatog znanstvenika Nikole Tesle. Posljednje rasprave u Hrvatskom saboru na temu velikog znanstvenika uzburkali su političke strasti i u Gospiću

Stanovnike Ličko-senjske županije, poglavito Gospićane, najviše smeta to što se rasprava o Nikoli Tesli, njegovu liku i djelu, njegovu životu i uvažavanju u narodu vodi daleko od njih u saborskim klupama.

Hrvatski je Sabor 10. srpnja proglasio nacionalnim praznikom Nikole Tesle, no time, sudeći po 'uzvicima' pojedinih političara priča o Nikoli Tesli i povratku njegova spomenika u Gospić nije završena.

Zagovornici ideje da se spomenik vrati u Gospić i postavi na isto mjesto gdje je i nekad bio, smatraju da najprije treba rasvijetliti pozadinu priče iz 1992., kada je spomenik, a počinitelji tog kulturocida izvesti pred lice pravde. Obilježavanje Teslina dana inicirali su Mirela Holy (ORaH), Davor Bernardić (SDP) i nezavisni zastupnik Damir Kajin koji su između ostalog u saborskoj raspravi podsjetili zastupnike tko je bio Nikola Tesla i zbog čega su predložili da se datum 10. srpnja proglasi Nacionalnim danom Nikole Tesle, čime bi se 'na simboličan način odalo priznanje velikom čovjeku te bi proglašenje tog dana bilo samo početak javne valorizacije djela ovog genijalnog znanstvenika i izumitelja u Hrvatskoj i u svijetu'.

Podsjetimo, Damir Kajin smatra da je spomenik Tesli srušen zato što valjda nije bio 'dovoljno hrvatski', a Milorad Pupovac drži da njegov spomenik nije 1992. srušen u Gospiću zbog toga što je izumio struju nego zbog toga što je bio Srbin. Otišao je i dalje pa je ustvrdio da će SDSS podržati proglašenje nacionalnog dana kada dobije odgovor kada će se srušeni spomenik u Gospiću vratiti gdje je bio, na središnjem gradskom trgu.

Jedini saborski zastupnik iz Ličko-senjske županije (ukupno su dvojica i obojica su HDZ-ovci koji sudjeluju u saborskim raspravama). Darko Milinović, odbio je insinuacije da Ličani i Gospićani ne žele natrag Teslin spomenik kazavši da su oni ponosni na hrvatskog znanstvenika. Rekao je da spomenik Tesli nisu srušili hrvatski domoljubi te je 'u ime Ličana' osudio vandalski čin miniranja i rušenja spomenika Tesli.

U žaru saborske rasprave potpredsjednik Sabora, SDP-ovac Nenad Stazić rekao je da o povratku Teslina spomenika ne treba pitati premijera, nego lokalnu vlast, konkretno bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Gospića, HDZ-ovce Milana Kolića i Petra Krmpotića. Kazao je još da Karamarko i Brkić trebaju utjecati na svoje članove u lokalnoj samoupravi da se spomenik vrati tamo gdje je bio prije rušenja.
Što o povratku spomenika Nikole Tesle u Gospić misle prozvani bivši gradonačelnik Milan Kolić (sadašnji ličko-senjski župan) i aktualni gradonačelnik Petar Krmpotić, pitali smo ih.

Tako čelni čovjek Gospića Petar Krmpotić kaže da je Grad Gospić i do sada obilježavao godišnjicu rođenja najvećeg hrvatskog znanstvenika Nikole Tesle, no da će o ponovnom postavljanju Teslina spomenika odlučiti Gradsko vijeće Gospića.

'Uvjeren sam da će Gradsko vijeće grada Gospića odrediti mjesto dostojno spomenika Nikole Tesle, a kao gradonačelnik u potpunosti podržavam sve aktivnosti vezane uz obilježavanje lika i djela Nikole Tesle, kao i promoviranje Nikole Tesle kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ponosni smo na izgradnju Memorijalnog centra 'Nikola Tesla', a Gospić radi na daljnjim projektima brendiranja Tesle, u čemu očekujemo i pomoć središnje države', kazao je gradonačelnik Krmpotić.

Ima li kakvih saznanja vezanih za rušenje spomenika Nikole Tesle 1992., gradonačelnik Krmpotić kazao je da je u to vrijeme bio na položaju HV-a na starom Ličkom Osiku pa stoga nije upućen u vandalski čin.


Aktualni ličko-senjski župan Milan Kolić koji je te ratne godine bio na čelu Gospića, također tvrdi da nema pojma tko je rušio spomenik velikom znanstveniku, jer je i on, kaže, u vrijeme destrukcije bio na prvoj crti bojišnice.

'Kad je riječ o svim tim dušobrižnicima koji iz saborskih klupa prozivaju Gospićane pa i mene, kao bivšeg gradonačelnika i spominju 1992., kada je navodno srušen spomenik Nikole Tesle, mogu samo reći da sam ja u to vrijeme bio u rovovima, na prvoj crti bojišnice, tako da o tim stvarima ništa ne znam', kazao je Milan Kolić.

Žali se kako ga pokušavaju kompromitirati raznim muljažama. 'Stoga poručujem Staziću, Bernardiću, Holly i Pupovcu, da smo mi ponosni na lik i djelo Nikole Tesle i ne odričemo ga se, a tko ga želi svojatati s političkim predznacima, to je njihov problem. Ako Pupovac ima saznanja i indicije o počiniteljima rušenja spomenika, neka prijavi državnom odvjetništvu, jer ako to već toliko puta spominje, zašto ne poduzme određene korake. Ma to vam je obična smišljena politizacija Pupovca oko lika i djela Nikole Tesle, i njegovo politiziranje prelazi sve granice, stoga mislim da bi trebao završiti tu svoju umišljenu priču', teške riječi iz Gospića prema Zagrebu šalje ličko-senjski župan.

A gdje će se postaviti spomenik Nikoli Tesli? 'To sigurno neće odlučiti Pupovac i njemu slični, već građani Gospića', poručio je Kolić optuživši Pupovca da od Gospića želi napraviti grad slučaj.