Događanja

Terraneo za vidljivost i prihvaćanje 'drukčijih'!

31.05.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Osim snažnog djelovanja u smjeru revitalizacije grada Šibenika, ukazivanjem na važnost decentralizacije te promicanjem svijesti o potrebi zaštite i čišćenja okoliša, festival Terraneo u svojem drugom izdanju pokrenuo je i program kojim nastoji ukazati na važnost i obavezu društvene odgovornosti

Pokrenuta je suradnja s pet različitih udruga iz Šibenika koje redom za cilj imaju uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u društvenu sredinu: Centar za rehabilitaciju Roman obitelj, udruga Kamenčići (udruga za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom šibensko-kninske županije), Udruga za promicanje inkluzije (podružnica Šibenik), udruga Izvor ljubavi (pomoć djeci s teškoćama u učenju šibensko-kninske županije) te Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

Program društvene odgovornosti realiziran je sa spomenutim udrugama i njihovim korisnicima kroz nekoliko aktivnosti: zapošljavanjem korisnika u sklopu festivalskih radnih pozicija, prodajnim štandovima za prodaju suvenira koje izrađuju korisnici udruga te kroz likovni projekt Nacrtaj Terraneo. Zapošljavanjem korisnika spomenutih udruga nastoji se ukazati na potrebu prihvaćanja osoba s teškoćama i njihove integracije u svakodnevni život. 'Ovim aktivnostima želimo osobama kojima je život otežan i koji nerijetko trpe neprihvaćanje i odbacivanje od društva omogućiti bar privremeno zaposlenje, što može imati dugoročne pozitivne posljedice.

Naime, time samim korisnicima nudimo jedno sasvim novo iskustvo i osjećaj korisnosti i funkcioniranja u ovako velikom radnom timu. No ujedno senzibiliziramo širu javnost o njihovim potrebama i mogućnostima doprinosa unutar društvene zajednice. Naša nastojanja će polučiti rezultat kratkoročno ukoliko korisnici budu zadovoljni odrađenim i barem nakratko dobiju šansu javno pokazati svoje vrijednosti, a dugoročno, ako netko u Hrvatskoj bude slijedio naš primjer, i nastaviti ovu praksu', kaže Sunčica Špoljarević, voditeljica programa društvene odgovornosti Terranea.