bombaši samoubojice

Teroristički napadi šrilanski turizam će koštati 1,5 milijardi dolara

26.04.2019 u 16:00

Bionic
Reading

Teroristički napadi na Uskrs u Šri Lanki mogli bi ove godine prouzročiti gubitak prihoda u turističkom sektoru do 1,5 milijardi dolara, objavio je u petak ministar financija

"Turizam će zbog tih napada biti dugoročno najugroženija ekonomska grana. Očekujemo pad turističkih dolazaka od 30 posto, što bi otprilike iznosilo oko 1,5 milijardi američkih dolara", kazao je Mangala Samaraweera.

Šri Lanka je u 2018. zabilježila rekordan broj od 2,33 milijuna turista, uprihodivši 4,4 milijarde dolara. Za 2019. se očekivao prihod od turizma u iznosu od pet milijardi dolara.

Bombaši samoubojice su u nedjelju ujutro na sam Uskrs napali crkve i luksuzne hotele, ubivši 253 ljudi. Odgovornost za napad je preuzela teroristička skupina Islamska država (IS).

Ministar financija, na temelju iskustava Francuske, Belgije, Španjolske i Tunisa, očekuje oporavak turističkog sektora za oko dvije godine.

No, upozorio je, prvo se moraju riješiti problemi u samom korijenu te se mjere sigurnosti moraju bolje komunicirati.

Nakon terorističkih napada IS-a u Colombu, brojne su zemlje pozvale svoje državljane da izbjegavaju putovanje u Sri Lanku ili je smjesta napuste.