SLIČNO POSTUPILA I BRITANIJA

MVEP savjetuje građanima da izbjegavaju putovanje na Šri Lanku

25.04.2019 u 17:51

Bionic
Reading

Nakon stravičnog terorističkog napada koji je na sam Uskrs zadesio Šri Lanku, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izmjenilo je i svoje preporuke za putovanje u tu državu te građanima preporuča da tu državu izbjegavaju

Preporuka Ministarstva vanjskih i europskih poslova je da građani izbjegavaju putovanja u Šri Lanku ako to nije nužno.

'U glavnom gradu Colombu i njegovoj okolici izveden je 21.4.2019. teroristički napad. Zračna luka u Colombu radi, ali se zbog pojačanih sigurnosnih kontrola te policijskog sata koji je na snazi, u zračnu luku preporuča doći što ranije s avionskom kartom i važećim dokumentima. Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje u Šri Lanku ili se nalaze u Šri Lanci preporučuje se da planiraju put sukladno preporukama, prate lokalne medije i informacije iz svih dostupnih izvora o trenutnoj situaciji, o stanju sigurnosti i potencijalnim opasnostima, te slijede naputke državnih i lokalnih službi. Savjetujemo, također, da budu na oprezu te izbjegavaju mjesta velikih okupljanja', stoji u preporukama MVEP-a objavljenim na njihovoj stranici.

Slično je napravila i Velika Britanija

Velika Britanija je u četvrtak savjetovala svojim građanima da ne putuju na Šri Lanku osim ako je to nužno, nakon bombaških napada na Uskrs u kojima je poginulo najmanje 359 ljudi, dodavši kako će teroristi vrlo vjerojatno pokušati izvesti nove napade, prenosi Hina.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je kako bi novi napadi mogli biti nasumični i uključivati lokacije koje posjećuju stranci.

"Nakon stravičnih napada na Uskrs i sigurnosne operacije Šri Lanke koja je u tijeku odlučio sam ažurirati savjete za britanske državljane o putovanju na Šri Lanku, preporučivši im da tamo ne idu osim ako moraju", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

BBC piše kako je među 359 poginulih u samoubilačkim napadima na crkve i hotele osam Britanaca.

Ministarstvo državljane savjetuje da budu na oprezu, prate razvoj događaja i slušaju savjete lokalnih snaga sigurnosti i hotelskog osoblja.

Preporučuje im se izbjegavanje javnih mjesta na kojima se okuplja puno ljudi, velikih skupova i bilo kakvih prosvjeda, piše BBC.

Savjetuje se i izbjegavanje putovanja tijekom policijskog sata i održavanje kontakata s obiteljima i prijateljima kako bi znali planove putnika.