KONFERENCIJA NATO-A

Teroristi bi mogli upotrijebiti oružje za masovno uništenje

09.05.2016 u 19:13

Bionic
Reading

Mogućnost da terorističke skupine upotrijebe oružje za masovno uništenje predstavlja realnu opasnost koja bi imala katastrofalne posljedice, rekli su u ponedjeljak sudionici konferencije NATO-a u Ljubljani

‘Dolazak tog oružja u ruke terorista predstalvja najgori scenarij’, kazao je na početku dvodnevne konferencije u organizaciji NATO-a zamjenik glavnog tajnika Alexander Vershbow, upozoravajući na terorističke prijetnje i izazove s kojima se susreće međunarodna zajednica.

Posljedice eventualnog terorističkog napada oružjem za masovno uništenje imale bi uništavajući učinak, kako u gospodarskom tako u psihološkom smislu, čak ako bi takav napad imao manje razmjere, upozorio je s bojišta u Siriji i Iraku u zemlje odakle su tamo otišli.

Glavni direktor Organizacije za zabranu kemijskog orožja (OPCW) Ahmet Üzümcü kazao je da se ta međunarodna organizacija sve više usmjerava u napore kako spriječiti da ‘nedržavni akteri’ dođu do opasnog kemijskog oružja što bi dovelo do kemijskog terorizma.

Uz to, OPCW surađuuje s mnogim državama koje imaju isti cilj i proučava pravne aspekte koji bi mogli pomoći u sprječavanju takvih napada, dodao je.