RADIKALNI ISLAM

Terorist Jašarević sljedbenik tekfir ideologije

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.10.2011 18:16
  • Objavljeno 30.10.2011 u 12:44
Mevlid Jašarević vehabije

Mevlid Jašarević vehabije

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mevlid Jašarević koji je u petak izvršio teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu sljedbenik je radikalne tekfir ideologije u islamu koja zagovara isključivost prema nemuslimanima i nepriznavanje sekularnih zakona a za njeno je promicanje vjerojatno regrutiran dok je boravio u Austriji, prenose u nedjelju mediji u Bosni i Hercegovini

Napadačev djed Šain Jašarević iz Novog Pazara kojega je u subotu privodila i ispitivala srbijanska policija potvrdio je za sarajevski list Dnevni avaz kako su se Mevlidovi roditelji davno razveli a majka ga je još kao bebu odvela u Austriju gdje se nekoliko puta udavala a posljednji put 'za nekog Arapina'.

Djed tvrdi kako se njegov unuk nakon nekog vremena pojavio iz Austrije s bradom i s čudnim idejama o tome kako treba prakticirati islam.

Tužitelj ispitao Jašarevića, odvjetnik traži psihijatra

Državni tužitelj BiH Dubravko Čampara u nedjelju je ispitao Mevlida Jašarevića, a u ponedjeljak će od Suda BiH zatražiti da Jašareviću odredi pritvor od 30 dana. Jašarević je i dalje pod jakim osiguranjem smješten u Kliničkom centru u Sarajeva, gdje je zbrinut nakon što ga je hicem u desnu nogu ranio policijski snajperist. Odvjetnik Senad Dupovac, koji Jašarevića zastupa po službenoj dužnosti, kazao je lokalnim medijima kako je njegov branjenik nesvjestan svojih postupaka te kako mu je potrebna pomoć psihijatra. 'On još nije svjestan nekih situacija. U njegovom slučaju nužno je provesti psihijatrijsko vještačenje', ustvrdio je Dupovac.

Potom je otišao u Gornju Maoču kod Brčkog gdje djeluje zajednica radikalnih islamista vehabija a tamo je odveo i suprugu i sina koji bi se sada trebali vratiti u Novi Pazar.

Policija u BiH raspolaže podacima da je Jašarević boravio u Gornjoj Maoči i u danima uoči napada pa je stoga u subotu obavila pretragu tog sela.

Jašarević je navodno uoči napada ostavio i oporuku čija sadržina nije objavljena no Avaz tvrdi kako u njoj, među ostalim, stoji da je on napadom na veleposlanstvo SAD 'želio pomoći muslimanima'.

Predsjednik Vijeća za fetve Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković kazao je kako zagovornici tekfir ideologije kakav je Jašarević na najgrublji način zlorabe islam za svrhe potpuno protivne njegovu duhu.

'Najoštrije osuđujemo ideologiju koja zagovara tekfir odnosno anatemiziranje, nesuradnju među ljudima i odustvo suživota', izjavio je Ljevaković govoreću i u ime IZ u BiH dodajući kako su takvi radikali zapravo neka vrsta islamskih anarhista.

Sljedbenik tekfir ideologije je i Muamer Topalović koji je na Božić 2002. kod Konjica ubio sve članove obitelji Anđelić zbog čega je osuđen na 35 godina zatvora.

Istog ideološkog opredjeljenja su i članovi skupine koja je u lipnju 2010. podmetnula bombu pred policijsku postaju u Bugojnu ubivši tada jednog policajca.

Mediji nagađaju kako je pravo središte za regrutiranje vehabija upravo u Beču dok u BiH djeluje nekoliko njihovih zajednica koje rade na destabiliziranju države.

Sarajevski list Oslobođenje u komentaru objavljenom u nedjelju upozorava kako su sigurnosne službe nedvojbeno zakazale u slučaju Mevlida Jašarevića koji je odavo registriran kao opasna osoba.

List ističe kako ni bombaški napad na policijsku postaju u Bugojnu očevidno nije bio dovoljno snažno upozorenje kakvu opasnost predstavljaju 'usamljeni napadači'.

Kritika je upućena i na račun Islamske zajednice u BiH uz tvrdnju kako se ona više bavi politikom i nacionalnim pitanjem umjesto da tumači islam i djeluje protiv ekstremista autoritetom znanja.

Teroristički napad u Sarajevu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi