POKLON TALIJANSKIM UČENICIMA

'Teror komunizma' za spomen na Istru

17.02.2009 u 12:01

Bionic
Reading

Posjet rimskog gradonačelnika Giannija Alemanna i 200 rimskih srednjoškolaca Hrvatskoj završio je živopisnim raspravama između organizatora putovanja i talijanskih profesora koji su pratili učenike iz 25 rimskih srednjih škola na dvodnevno putovanje na relaciji Trst-Pula-Rijeka

Na povratku u Trst s izleta nazvanog 'Putovanje u istarsko-dalmatinsku civilizaciju', pri čemu Dalmaciju nisu ni primirisali, organizatori su srednjoškolcima darovali brošure s dokumentima i pregovorima koji su se vodili u Trstu 2004. oko fojbi i proglašavanja Dana sjećanja na fojbe i esule, koji se u Italiji obilježava 10. veljače.

Cilj putovanja bio je 'proučavanje talijanskih korijena i talijanske povijesti u ovim regijama'. Na omotu knjižice naslovljene '1945. - rađanje komunističke države Jugoslavije: logika terora' prikazan je čovjek u mukama, vezan bodljikavom žicom za skulpturu u obliku srpa i čekića. Knjižicu izdanu u nakladi od oko 300 primjeraka pripremio je Paolo Albertini, predsjednik Nacionalne lige, najvećeg udruženja istarskih i dalmatinskih esula iz 1943, u suradnji s rimskim organizatorima putovanja, Alemannovim suradnicima, piše talijanska La Repubblica.

S obzirom na to da je prvi čovjek Rima proteklih dana tijekom boravka u Rijeci i Puli tvrdio da to putovanje vodi samo suradnji i miru između Italije i Hrvatske bez obzira na 'neke neriješene slučajeve između dvije zemlje, poput povratka duga esulima', naslovnica i naslov knjižice koju bi učenici trebali ponijeti kući kao uspomenu na putovanje neugodno su iznenadili profesore.

'Vjerujemo u kritičku sposobnost svojih učenika, međutim sigurno je da onaj tko organizira putovanja koja se bave poviješću i kulturom treba biti naoružan znanjem i mjerom. O dobrom ukusu da i ne govorim, s obzirom na nasilje koje je prikazano na omotu', rekla je profesorica povijesti Elisabette Russo.  

Rimski gradonačelnik Alemanno javno se distancirao od knjižice, inzistirajući na tome da se one prikupe i vrate odakle su i došle - u Trst, Paolu Albertiniju, piše Slobodna Dalmacija.