osjećaj ugode

Termometar pokazuje jedno, a vama se čini da je vrijeme potpuno drugačije? Pitali smo prognostičare u čemu je fora

  • Autor: M. S.
  • Zadnja izmjena 12.08.2019 15:51
  • Objavljeno 12.08.2019 u 15:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: tportal

Termometar pokazuje da je vani temperatura 27 Celzijevih stupnjeva, a vi se osjećate kao da je najmanje 32? Kako je to moguće i što to zapravo znači pitali smo dežurne prognostičare Državnog hidrometeorološkog zavoda

Osjet ugode čovjeka uvjetovan je toplinskom ravnotežom između tijela i okoline, a ovisi o nizu meteoroloških i nemeteoroloških čimbenika, pojasnili su za tportal u DHMZ-u. I dok čovjek može u većoj ili manjoj mjeri utjecati na nemeteorološke čimbenike osjeta ugode - kretati se više ili manje, staviti na sbe više ili manje odjeće - on ne može promijeniti utjecaj atmosfere u kojoj živi.

Uz temperaturu, koja zasigurno ima vrlo važnu, ponekad i presudnu ulogu, na osjet ugode utječu i strujanje zraka, njegova vlažnost, ali i zračenje Sunca i okoline.

Strujanje zraka pospješuje odvođenje topline s površine tijela. Zato vjetar ljeti može ublažiti osjećaj vrućine, a zimi pojačati osjet hladnoće.

Evo kakav će biti osjet ugode u sljedeća tri dana

Evo kakav će biti osjet ugode u sljedeća tri dana

Izvor: Screenshot / Autor: HDMZ

Jedan od vrlo učinkovitih načina obrane organizma od prekomjernog zagrijavanja jest znojenje, jer se isparavanjem znoja s površine kože troši toplina pa se time tijelo hladi. Međutim, o količini vlage u zraku ovisi i njegova sposobnost da primi vlagu isparenu s tijela. Ako u zraku ima mnogo vlage, isparavanje znoja bit će otežano. Zato su visoke temperature i velika vlažnost ljeti vrlo neugodne i javlja se osjet sparine.

Za ocjenu osjeta ugode koristi se kombinirani biometeorološki pokazatelj - indeks toplinske ugode. On se izračunava iz podataka vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka i brzine vjetra.

Kako se odjenuti u skladu s prognozom

Kako se odjenuti u skladu s prognozom

Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Osjet ugode klasificiran je u devet kategorija: od iznimno hladnog, oznake -4, preko ugodnoga s oznakom 0, do iznimno vrućega s oznakom +4. U tablici je uz svaki pojedini osjet ugode naznačena i odgovarajuća oznaka te odjeća koja se preporuča da bi se ljudski organizam zaštitio od nepovoljnih atmosferskih utjecaja.

Naznačene preporuke odnose se na okolnosti u hladu, kad nismo izravno izloženi sunčanim zrakama i kada ne mirujemo nego hodamo brzinom 3,2 kilometra na sat, dakle lagano šetamo, kažu dežurni prognostičari DHMZ-a.

  • +8
  • +5

Ekstremne vrućine poharale Europu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na grafikonima su prikazani dnevni hod osjeta ugode za tekući i naredna dva dana. Prognoza osjeta ugode temelji se na meteorološkim podacima prognoziranim prema prognostičkom mezomodelu ALADIN. A što se prognoze tiče, za danas se preporuča što manje odjeće, a navečer kratke hlače i košulja kratkih rukava.

S promjenom vremena promijenit će se i osjećaj ugode, tako da se za srijedu ujutro preporučaju odijelo, ogrtač ili vjetrovka, a jaknica bi možda dobro došla i po danu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!