MILANOVIĆ SE BRANI

'Teorijski je nemoguće da sam zloupotrijebio službe'

30.05.2014 u 14:31

Bionic
Reading

Nakon press konferencije Slavka Linića premijer Milanović jučer je samo šturo komentirao da optužbe iznesene protiv njega nisu istinite. Danas se pak na primanju povodom Dana Sabora fokusirao na optužbe da je zloupotrijebio tajne službe kako bi špijunirao bivšeg ministra, a kojima će se po svemu sudeći pozabaviti i saborski Odbor za unutarnju politiku

Sabor ima svoje nadležnosti i ja sam uvjeren, i kao predsjednik SDP-a, da će, ukoliko dođe bilo kakav zahtjev, Sabor to automatski proslijediti i postupiti', poručio je kratko novinarima u Saboru Milanović. Međutim iako poziva saborska tijela da istraže optužbe o zlouporabi službi, premijer i predsjednik SDP-a odmah je krenuo u svoju obranu.

'S obzirom da se radi o jako ozbiljnim insinuacijama koje godinama nismo čuli, i to za zlouporabu da bi se, pazite, pratilo i ugrožavalo pripadnike vlastite vlade, moram ovdje radi građana, radi naprosto klime u društvu, reći da je tako nešto skoro teorijski nemoguće. Sustav je postavljen tako da se ne može ništa te vrste raditi bez odobrenja Vrhovnog suda, a Vrhovni sud je prilično samostalan. Ukoliko se to radi bez njega, onda bi se radilo o takvoj zavjeri koju uopće ne mogu zamisliti. To jedan čovjek ne može, to ne možemo čak ni predsjednik RH i ja zajedno da to poželimo, to javnost mora znati, a ovo drugo neka ide svojim putem', poručio je Milanović.

Druge optužbe koje je iznio Slavko Linić premijer nije htio komentirati, no iskoristio je priliku kako bi se osvrnuo na političke suparnike, kazavši kako je jučer u drugom planu ostao zaključak Odbora za unutarnju politiku vezano uz zapošljavanja u SOA-i.

'Tu se radi o jako ozbiljnim zlouporabama zakona, da ne koristim neku težu riječ, a i za to ima jako puno mjesta, i to javnost itekako mora uočiti. To je nešto što je nedopustivo, nešto što se godinama, otkad smo na vlasti, ne događa, što je ponovno onemogućeno sustavom koji smo uspostavili i taj sustav štiti i nacionalnu sigurnost i visoke kriterije stručnosti i etike u sigurnosnim agencijama, dakle ono ranije je bio, upotrijebit ću riječ, kriminal. Sigurnosna agencija se koristila kao zavod za zapošljavanje za jednu stranku. To je ono što možemo, više od toga ne možemo, a dalje neka javnost i, ako treba, netko drugi ocjenjuju je li to kažnjivo i kako je kažnjivo', kaže Milanović.