vrućina

Temperature u podne diljem Europe premašile su 30°C, vrlo velika opasnost od toplinskog vala prijeti Rijeci i Dubrovniku

02.08.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Veliki dio Europe se od petka zagrijava u mini-toplinskom valu, a zemlje poput Velike Britanije, Francuske i Španjolske blizu su temperaturnih rekorda. S mjerama socijalne distance i nošenjem maski koje mnogima po vrućinama predstavljaju veliki problem ovo je ljeto kao nijedno drugo

Prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže da će danas u većini krajeva pretežno sunčano i vruće. U zapadnim i sjeverozapadnim predjelima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu povremeno će biti umjerene naoblake, uz mogućnost za poneki pljusak praćen grmljavinom.

Oborina je najizglednija u Istri i Gorskom kotaru, a moguća je i u sjevernijim područjima, ponajprije navečer uz granicu sa Slovenijom. Vjetar većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren istočni, a na Jadranu jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 29 i 34, u Dalmaciji do 37 °C.

Zbog velikih vrućina DHMZ je izdao upozorenje o toplinskog vala za nekoliko gradova. Crvenu oznaku, odnosno vrlo veliku mogućnost od toplinskog vala dobili su Rijeka i Dubrovnik dok su narančastu (veliku) dobili Knin i Split.

Najtoplije u Europi u podne je bilo u ciparskoj Nikoziji 37°C, turski Izmir zabilježio je 36°C, talijanski Caligari pržio se na 35°C, španjolska Granada i Mostar u BiH zabilježili su 33°C. U Hrvatskoj je najtoplije u isto vrijeme bilo u Dubrovniku i Splitu s 34 °C dok su Knin, Makarska i Rijeka zabilježili stupanj manje.

  • +10
Vrućina diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: SALAS