UTRKA NA NERETVI

Tehnički premijer i ministri pohitali na Maraton lađa

13.08.2016 u 18:11

Bionic
Reading

Maraton lađa, 19. po redu počeo je u subotu u 17 sati sa startnog mjesta na Neretvi ispod mosta u Metkoviću, a natjecanje s broda prati Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice manifestacije

Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima-lađama u kojem lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu.

Obraćajući se nazočnima prije starta Granić je istaknuo kako je Maraton lađa ne samo veličanstveno amatersko sportsko natjecanje nego je i važan dio naše kulturne baštine.

'Jednako tako ovo je dio naše junačke tradicije Dubrovačko-neretvanske županije od Kneza Domagoja do Domovinskog rata i na to žitelji ovoga kraja mogu biti ponosni', rekao je Granić. Dodao je kako je osobno sretan što kao izaslanik predsjednice Republike nazoči Maratonu lađa.

Nazočnima se obratio i premijer u tehničkom mandatu Tihomir Orešković, koji je također istaknuvši kako je Maraton lađa iznimno važna hrvatska tradicijska manifestacija.

Na predsjedničinom brodu, na kojemu je domaćin njezin izaslanik Mate Granić, a koji prati ovaj maraton od Metkovića do Ploča su, uz ostale, premijer Orešković, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te ministri Ante Šprlje, Zlatko Hasanbegović, Vlaho Orepić kao i brojni istaknuti javni i kulturni djelatnici.

Maraton tradicionalno organizira Udruga lađara Neretve, a duž Neretve prati ga više desetaka tisuća gostiju i turista.

Pobjedniku Maratona lađa večeras će u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.