mia schem

Ranjenu taokinju dok je bila u Hamasovu zarobljeništvu operirao veterinar

03.12.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Tetka oslobođene izraelske taoca Mie Schem izjavila je za medije da ju je operirao veterinar dok ju je Hamas držao u Gazi.

"Konačno je s nama", rekla je Vivian Hadar za The Jerusalem Post. Kazala je da je Mia traumatizirana. 'Mršava je i slaba. Veterinar joj je operirao ruku. Radila je fizikalnu terapiju za sebe', prenosi Insider riječi tetke Mie Schem.

Schem je bila jedna od procijenjenih 240 talaca koje je Hamas zarobio tijekom terorističkog napada 7. listopada.

21-godišnjakinja je bila ne glazbenom festivalu Supernova u blizini granice s Gazom kada su militanti Hamas upali na događaj. Ubili su stotine sudionika i zarobilo nekolicinu, među kojima je bila Schema koja je upucana u ruku.

Nakon što je Schem uzeta za taoca, Hamas je objavio video na kojem se vidi kako ona leži dok joj osoba izvan kamere omotava zavoje oko desne ruke.

Izraelsko-francuska tattoo masjtorica Schem oslobođena je u četvrtak s još jednom ženom, a kasnije ih je slijedilo šest drugih.

Više od 100 talaca oslobođeno je posljednjih dana, većina u sklopu privremenog primirja između Izraela i Hamasa.

U videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama tijekom njezina puštanja na slobodu, Schem se može vidjeti kako sjedi u kombiju i priča o vremenu provedenom u zatočeništvu. Nije jasno je li još uvijek bila u Gazi i još uvijek bila zarobljenica Hamasa kad je video snimljen.

"Ljudi su jako dobri, jako ljubazni prema meni", rekla je. "Hrana dobra, ljubaznost i sve dobro."

Kako su se taoci vratili kući, počele su curiti proturječne informacije o njihovim iskustvima zatočenih u Gazi.

Hamas je rekao da je prema taocima postupao humano u skladu s islamskim učenjima.

Mnogi od talaca snimljeni su kako mašu i rukuju se sa svojim otmičarima iz Hamasa dok su oslobađani i predavani Crvenom križu.

Međutim, također postoje izvještaji IDF-a i članova obitelji talaca koji tvrde da su taoci premlaćivani i da im se prijetilo.