NIKAD NIJE KASNO?

Talijanski sud oduzeo dijete 'prestarim' roditeljima!

16.09.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Sud za maloljetnike u Torinu odlučio je oduzeti jednoipolgodišnju djevojčicu i dati je na posvojenje jer su njezini roditelji 'prestari', izvijestili su u petak talijanski mediji

Djevojčica je rođena 26. svibnja 2010. u Torinu u postupku medicinski potpomognute oplodnje u obitelji 70-godišnjeg oca i 57-godišnje majke.

'Nikad si nisu postavili pitanje što će biti s njihovom kćeri koja će vrlo mlada postati siroče, a prije toga će morati skrbiti se za svoje ostarjele roditelje', objavio je sud.

To 'dijete je plod nastrane primjene golemih mogućnosti koju omogućuje genetički napredak', ocijenio je sud i osudio 'narcisoidnu roditeljsku potrebu za djetetom'.

Odvjetnici njezinih roditelja, Gaberielle i Luigija De Ambrosis, najavili su žalbu.

Sudska odluka potaknula je raspravu u Italiji gdje je dnevnik La Stampa donio svjedočenja prvih Talijanki koje su dobile dijete postupkom medicinski potpomognute oplodnje nakon menopauze.

De Ambrosis su se vjenčali 1990, kada je Gabriella imala 36 godina. Nije uspjela zanijeti ni nakon deset pokušaja medicinski potpomognute oplodnje. Par je dva puta podnio zahtjev za posvojenje i oba puta bio odbijen, a zatim se odlučio na oplodnju uz pomoć donatora u inozemstvu.

Kad je dijete imalo mjesec dana, smješteno je u udomiteljsku obitelj jer su susjedi prijavili oca da je 'djevojčicu ostavio u automobilu 40-45 minuta'. Zbog toga je protiv njih bio vođen proces zbog 'zanemarivanja djeteta'.

Poznata talijanska rokerica Gianna Nannini rodila je lani djevojčicu u dobi od 54 godine i u Italiji pokrenula raspravu o 'majkama-bakama'.

Najstarija majka na svijetu je Španjolka Carmela Busada koja je rodila blizance 2006. kao 67-godišnjakinja, također potpomognutom oplodnjom. Nekoliko mjeseci nakon porođaja medijima je priznala da je liječnicima slagala koliko ima godina.