PRIVREMENO RJEŠENJE

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella položio prisegu za drugi mandat

03.02.2022 u 16:56

Bionic
Reading

Sergio Mattarella preuzeo je u četvrtak drugi mandat predsjednika Italije položivši prisegu uoči zajedničkog zasjedanja dvaju domova parlamenta.

Ponovno imenovanje Mattarelle, koji je u početku odbijao po drugi put preuzeti sedmogodišnji predsjednički mandat, donijelo je privremeno smirivanje napetosti u redovima vladajuće koalicije nakon što su tjedan dana trajali bezuspješni pokušaji da se pronađe drugi kandidat.

Mattarella je rekao da se zbog aktualne pandemijske krize i loših socio-ekonomskih uvjeta u zemlji osjećao dužnim prihvatiti odluku parlamenta o svom ponovnom imenovanju, prenosi Reuters.

Osamdesetogodišnji Mattarella, porijeklom sa Sicilije, prije preuzimanja predsjedničke uloge bio je ministar u talijanskoj vladi, a povjerenje građana stekao je smirenim i skromnim pristupom u rješavanju političkih kriza kao i zdravstvene krize izazvane covidom-19.

U talijanskom političkom sustavu predsjednik je moćna figura, može imenovati premijera i često je osoba koja na sebe preuzima rješavanje političkih kriza. Inače u Italiji, čije je gospodarstvo treće po veličini unutar eurozone, vlade u prosjeku traju oko godinu dana.

U vladajućoj koaliciji, na čijem je čelu premijer Mario Draghi, očekuje se jačanje tenzija zbog stranačkih borbi uoči nacionalnih izbora koji se trebaju održati početkom sljedeće godine.