suradnja na kušnji

Talijani povukli protuzračni sustav iz Slovačke, Bratislava bijesna. Što je u pozadini?

17.03.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Nedavno talijansko povlačenje sustava protuzračne obrane SAMP/T iz Slovačke izazvalo je zabrinutosti Bratislave i NATO-a u trenutku u kojem taj vojni savez istovremeno povećava broj svojih članica, ali i pokazuje čitav niz obrambenih problema. Čini se da je talijanski potez usred napetosti zbog rata u Ukrajini, koja graniči sa Slovačkom, stavio Sjevernoatlantski savez na dodatne kušnje, a pojavilo se nekoliko pojašnjenja toga zašto je Rim poduzeo manevar koji je sablaznio Bratislavu

Talijanska vlada obavijestila je prošlog tjedna Slovačku da će povući svoj protuzračni sustav SAMP/T, poslan u tu zemlju prošle godine kako bi zamijenio američke sustave Patriot, raspoređene nakon otvorenog ruskog napada u veljači 2022. godine.

Vijest o povlačenju talijanske baterije objavio je slovački premijer Robert Fico. 'Dobili smo obavijest talijanske vlade da će sustav koji su nam posudili na godinu dana biti povučen jer im je potreban negdje drugdje', rekao je Fico, naglasivši da je zabrinut za obranu svoje zemlje, osobito slovačkih nuklearnih elektrana i drugih strateških objekata. Dodao je i da nikoga nije briga za to što je Slovačka ostala bez protuzračnog štita.

Slovački premijer podsjetio je da je na početku sveobuhvatne ruske invazije prethodna slovačka vlada prebacila Ukrajini, kao dio vojne pomoći, sustav protuzračne obrane S-300. Umjesto njih pristigli su američki obrambeni sustavi zemlja-zrak tipa Patriot, a njih je Zapad prethodno ponudio kao jamac obrane slovačkog neba, ali su kasnije povučeni pa je uskočila Italija.

Talijanska baterija oformljena je u slovačkom gradu Malackyju početkom travnja prošle godine s 320 pripadnika iz Zapovjedništva protuzračnog topništva iz Sabaudije i 4. protuzračne pukovnije Peschiera iz Mantove s ukupno 180 vozila. Talijanski vojnici poslani su u Slovačku u sklopu NATO-ove operacije pojačane aktivnosti opreza, usmjerene na jačanje protuzračne obrane koju je Sjevernoatlantski savez razmjestio duž granica svojih članica s Ukrajinom. Pritom su Talijani odradili čitav niz vježbi s partnerima iz NATO-a, posebice Slovacima, a sudeći po slovačkim medijima, njihov odlazak nemalo ih je iznenadio.

Pojašnjenje iz Rima

Talijani su pak za svoje povlačenje iz Slovačke rekli da je ono bilo unaprijed planirano i predviđeno u okviru sporazuma uspostavljenih između Rima i Bratislave, ali i u sklopu šireg NATO-ovog obrambenog sporazuma. U Rimu su pojasnili da je raspoređivanje sustava SAMP/T u Slovačkoj bila mjera privremene prirode, proporcionalna podršci NATO-ove uloge u obrani zemalja članica i osiguravanju odvraćanja od potencijalnih prijetnji.

SAMP-T Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kevin.B

'Sudjelovanje u obrambenoj misiji pokazalo je solidarnost i koheziju među zemljama NATO-a. Naši vojnici pružili su važan doprinos u protuzračnoj obrani istočnog krila Sjevernoatlantskog saveza, pokazujući još jednom svoju visoku profesionalnost', objavilo je talijansko ministarstvo obrane nakon Ficove izjave. Rim u svojem odgovoru Bratislavi nije precizirao gdje će razmjestiti sustave nakon povlačenja iz Slovačke, iako Fico tvrdi da mu je izričito poručeno da su potrebni negdje drugdje. Pritom valja podsjetiti na to da su Rim i Pariz zajednički ranije isporučili ovaj sustav Ukrajini.

Na mogućnost da bi Talijani mogli isporučiti Ukrajini sustave povučene iz Slovačke ukazuje podatak da je Rim u veljači ove godine naručio četiri modernizirane inačice SAMP/T NG kao dio poboljšanja svoje protuzračne obrane. Dodatno, potpisan je okvirni sporazum za kupnju moderniziranih projektila zemlja-zrak Aster 30 NT1 za kopnene i pomorske snage, a oni se ispaljuju iz SAMP/T NG-a.

Analitičari ocjenjuju da nastavak ukrajinsko-ruskog rata nikako ne eliminira potencijalne prijetnje Moskve zemljama NATO-a koje graniče s Ukrajinom, posebice u obliku balističkih ili krstarećih raketa. Iz tog razloga povlačenje talijanske baterije bez zamjene sličnim savezničkim sustavima podložno je različitim ocjenama.

(Ne)opravdan strah 'proruskog' Fica

Pojedini komentatori, uz malo zloće, ukazuju na to da je iznenadni izostanak protuzračnog štita iznad Slovačke povezan sa stajalištem Ficove vlade, a ona je na izborima pobijedila s programom koji je zaustavio vojnu pomoć Kijevu. Zapad je program Ficove stranke Smjer - socijaldemokracija proglasio proruskim i prijetilo joj je izbacivanje iz zajednice europskih socijalista, međutim lijevo orijentirani nacionalisti odlučni su provesti svoje stavove. Potvrdio je to i Ficov stranački kolega, ministar vanjskih poslova Juraj Blanar.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Main battle tank

'Nećemo slati vojnike na ukrajinski teritorij jer bi to moglo dodatno eskalirati sukob', rekao je početkom ožujka Blanar, naglasivši da Bratislava više neće opskrbljivati Kijev oružjem. Tom prilikom dodao je da je vlada blokirala ranije najavljeni paket pomoć Ukrajini od oko 40 milijuna eura jer službena Bratislava ne vidi nikakvo vojno rješenje ukrajinsko-ruskog sukoba.

Premda je Fico istaknuo da je Slovačka zbog talijanskog povlačenja ostala nebranjena, valja podsjetiti na to da je Bratislava prošlog prosinca potpisala ugovor s Izraelom o nabavi tri mobilna sustava protuzračne obrane srednjeg dometa tipa Barak MX. Riječ je o sustavu učinkovitom protiv višestrukih istovremenih zračnih prijetnji, borbenih aviona i helikoptera, krstarećih projektila, taktičkih balističkih projektila, bespilotnih letjelica i tzv. klizećih bombi.

Tijekom 2021. Slovačka je nabavila i 17 3D radara izraelskog Elbita, potom 36 prijenosnih lansera protuzračnih raketa kratkog dometa (MANPADS) od poljske tvrtke Piorun, a Njemačka joj je besplatno ponudila dva Rheinmetallova modularna automatska sustava presretanja (MANTIS). Uz to, slovačko ratno zrakoplovstvo dobilo je početkom ožujka prva dva od 14 višenamjenskih lovaca F-16V Block 70/72, a oni zamjenjuju otpisane MiG-29 u varijanti AS. No te dvije 'šesnaestice' koristit će se za preobuku pilota.

  • +7
Robert Fico Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Pojedini analitičari smatraju da je Fico u pravu, bez obzira na to što je njegova država, za razliku od ostalih članica, odbila nastaviti pomagati Ukrajini, a istovremeno inzistira na NATO-ovoj kolegijalnoj pomoći. Povlačenje talijanskog protuzračnog sustava srednjeg do dugog dometa, tj. potpun nedostatak borbenih lovaca doista stavlja Slovačku u nezavidan položaj jer bi prvi američki lovci namijenjeni za borbene zadaće trebali pristići tek predstojećeg lipnja. Zebnja je dodatno opravdana time da ruski predsjednik Vladimir Putin sve češće nagovještava izravni sukob s NATO-om, osobito nakon što su u taj savez ušle Švedska i Finska.