još je dalek put

Talijani krše izolaciju, vlasti upozoravaju da bitka protiv virusa još nije dobivena

04.04.2020 u 15:46

Bionic
Reading

Talijani bi se trebali pripremiti na dugačku bitku protiv koronavirusa, rekao je visoki zdravstveni dužnosnik, pozivajući na ustrajnost u mjerama socijalne distance

"Suzdržite se od pomisli da je vrijeme da se nešto promijeni, ili da je vrijeme da se ponašate normalno", rekao je povjerenik vladinog zdravstvenog sektora, Domenico Arcuri na konferenciji za medije.

"Nastavite se ponašati kao što ste to činili i dosad. Budite svjesni da ćemo izići iz ove tragedije ako svatko od nas odradi svoj dio", dodao je.

Italija se od 10. ožujka nalazi pod nacionalnom karantenom, no počeli su se pojavljivati znaci zasićenja mjerama ograničenja, osobito u južnjačkim regijama koje se manje pogođene zarazom.

U subotnjim novinama dominirali su naslovi i fotografije ljudi koji krše kućnu izolaciju te molba vlasti za postroženjem policijskih provjera.

  • +7
Koronavirus, Italija Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

"Naša borba protiv koronavirusa nastavlja se punim zamahom, no trebali bismo izbjegavati razmišljanje da smo počeli pobjeđivati, da smo svoga neprijatelja stjerali u kut i da ćemo pobijediti", dodao je Arcuri.

Epidemija je u Italiji usporila, no nije stala. Ukupan broj zaraženih ovaj tjedan je rastao u stabilnom postotku od 4 do 4.5, dok je početkom ožujka iznosio 20 posto.

U petak je zabilježeno oko 4500 novih slučajeva, dok je ukupan broj zaraženih nešto ispod 120 000, a uz 766 novih smrti, broj smrtnih slučajeva skočio je na 14.681, što je najveća smrtnost u svijetu.