pad glavnog grada

Talibani pred vratima Kabula, pregovara se o mirnom prijenosu vlasti dok se stranci masovno evakuiraju

15.08.2021 u 10:48

Bionic
Reading

Talibani su sa svih strana počeli ulaziti u Kabul, glavni grad Afganistana, objavilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju dok se osoblje veleposlanstava Sjedinjenih Država i Europske unije nastoji premjestiti na sigurno.

Visoki dužnosnik Rekao je reutersu da talibani ulaze "sa svih strana", ali nije iznio dodatne detalje. U međuvremenu, talibanski vođe objavili su kako neće ući u grad već da se pregovara o mirnom prijenosu vlasti te da je glavni grad i dalje u rukama sigurnosnih snaga afganistanske vlade.

Talibani su objavili i drugo priopćenje u kojem uvjeravaju sve poduzetnike da im je imovina sigurna i da će moći nastaviti normalno raditi.

Američki dužnosnici rekli su da su diplomati prebačeni u zračnu luku. Glavni grad Afganistana postao poprište scena meteža s mnoštvom ljudi koji žele podići svoje ušteđevine, kupiti hranu i otići kući svojim obiteljima.

"Ključni" članovi američkog tima radili su iz zračne luke u Kabulu, rekao je američki dužnosnik, dok je dužnosnik NATO-a naveo da se nekoliko članova osoblja EU-a premjestilo na sigurniju, nepoznatu lokaciju u prijestolnici.

Nakon što su počeli strelovito napredovati prema glavnom gradu, pobunjenička skupina naredila je svojim borcima da se suzdrže od nasilja, omoguće siguran prolaz svima koji žele otići i pozvali žene da se upute u zaštićena područja, rekao je vođa talibana u Dohi.