traži se političko rješenje

Dok talibani munjevito napreduju afganistanski predsjednik kaže kako će poduzeti ozbiljne mjere

14.08.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani pozvao je u subotu na dodatnu mobilizaciju oružanih snaga i naznačio kako su u tijeku "konzultacije" kako bi se brzo pronašlo političko rješenje koje jamči "mir i stabilnost" u Afganistanu

"Dodatna mobilizacija naših sigurnosnih i obrambenih snaga naš je prioritet broj jedan i u tom smislu se poduzimaju ozbiljne mjere", rekao je Ghani u kratkom televizijskom obraćanju naciji.

Nije aludirao na moguću ostavku, koju su neki zahtijevali, ali je precizirao da je započeo "konzultacije" unutar vlade, s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima, kako bi se pronašlo "političko rješenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost".

"Neću dopustiti da rat nametnut ljudima uzrokuje smrt nevinih ljudi, nestanak postignuća u posljednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti", obećao je Ghani.

Talibani u Afganistanu u subotu su napredovali prema Kabulu i zauzeli ključni grad u blizini afganistanskog glavnog grada, dok američke snage pristižu u Kabul kako bi pomogle evakuaciju osoblja veleposlanstva i drugih civila.

Talibani su u svibnju pokrenuli ofenzivu nakon što su američke snage počele s konačnim povlačenjem iz te zemlje, što bi trebalo potrajati do 31. kolovoza.

Od tada su osvojili velik dio ruralnog područja zemlje, bez većeg otpora, a posljednjih dana u njihove ruke pali su u njihove ruke i neki urbani centri.