DOK JE KARZAI DRŽAO GOVOR

Talibani raketama na plemensku skupštinu

02.06.2010 u 09:53

Bionic
Reading

Talibani su s najmanje tri rakete gađali mjesto održavanja velike 'mirovne džirge' u Kabulu u srijedu, baš u vrijeme kada je uvodni govor držao predsjednik države Hamid Karzai, ali nitko u napadu nije ozlijeđen

Talibanske su rakete za oko 500 metara promašile veliki šator u kojem se održava tzv. mirovna džirge (plemenska skupština). Također, sigurnosne službe uspjele su zaustaviti nekoliko napadača samoubojica opasanih eksplozivom dovoljno daleko od šatora.

Karzai je u trenutku eksplozija držao uvodni govor u kojem je predstavio novi mirovni plan za Afganistan. Nije ozlijeđen i govor nije prekinuo, ali je džirgu napustio odmah po završetku nastupa u konvoju oklopnih vozila i praćen borbenim helikopterima.

'Samo sjedite, ništa se neće dogoditi', rekao je izaslanicima Karzai, koji je preživio nekoliko pokušaja atentata. 'Svi smo naviknuti na ovo'. Trodnevni skup, koji traje do petka, okupio je gotovo 1600 plemenskih starješina, parlamentarnih zastupnika, članova pokrajinskih vijeća te vjerskih čelnika, a posvećen je pomirbi s talibanima.

Karzai je u govoru ponudio amnestiju na individualnoj osnovi onim talibanima koji se odreknu pobune i priznaju ustav. Kako bi ih ohrabrio, obećao im je obrazovanje i poslove na razvojnim projektima u njihovim zavičajima. Istaknuo je ipak da neće moći oprostiti onima koji su napadali civile.

Želi također da se s UN-ova crnog popisa ukinu imena nekih talibanskih dužnosnika te da se drugima omogući utočište u prijateljskim muslimanskim zemljama. Talibani džirgu bojkotiraju tvrdeći da joj je cilj zaštita interesa SAD-a i drugih članica NATO-a i na svojoj su internetskoj stranici preuzeli odgovornost za napad u srijedu.