NAJVEĆI USPJEH OD 2001. GODINE

Talibani osvojili Kunduz, grad od 300 tisuća stanovinika

28.09.2015 u 20:23

Bionic
Reading

Afganistanska vojska priprema ofenzivu kako bi vratila nadzor nad Kunduzom, gradom od oko 300 tisuća stanovnika na sjeveru zemlje koji je pao u ruke talibanskim pobunjenicima, rekao je predstavnik ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki.

'Grad je, nažalost pao pod talibanskim napadima i vladine snage pripremaju ofenzivu kod zračne luke (Kunduza)', rekao je Sediki novinarima u Kabulu.

'Pojačanja su stigla i nastojimo vratiti grad pod našu kontrolu. U ovom trenutku ne možemo potvrditi broj poginulih', dodao je.

To nije prva talibanska prijetnja Kunduzu. U travnju i lipnju oni su napredovali do nekoliko kilometara od Kunduza, nakon čega ih je vojska potisnula.

Trajni gubitak toga grada bio bi težak udarac za predsjednika Ašrafa Ganija, koji je nakon što je izabran 2014. obećao vratititi mir u zemlju u kojoj 30 godina bjesne sukobi.


Zadatak mu je tim teži što su afganistanske snage prvi put same na prvoj crti obrane od talibana otkako su saveznici iz NATO-a u prosincu 2014. završili tamošnju borbenu misiju.

Bez obzira na težak unutarnji sukob koji je nastao smrću njihova vođe mule Omara, talibani i dalje redovito izvode napade i sukobljavaju se s vojskom i policijom u cijeloj zemlji. ovo je prvi put od pada talibanskog režima 2001. godine da su njihove snage uspjele osvojiti veliki grad.