prvi put u hrvatskoj

Tajani i Jandroković složni: 'Hrvatska što prije u Schengen'

19.05.2017 u 12:30

  • +2

Gordan Jandroković i Antonio Tajani

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je u petak u Zagrebu da će poduprijeti što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen u svjetlu prijetnji s kojima je suočena Europska unija

'Mogu vam potvrditi da ću svakako pomoći kako bi Hrvatska što prije ostvarila taj cilj', rekao je novinarima nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem Tajani, koji boravi u prvom službenom posjetu RH otkako je preuzeo dužnost predsjednika EP-a.

Jandroković je rekao da su tijekom razgovora posebnu pozornost posvetili hrvatskom budućem članstvu u Schengenu. 'Jako mi je drago da je predsjednik Tajani iskazao svoju potporu što bržem uključenju RH u schengenski sustav'.

Stabilnost je vrlo važna

Jandroković i Tajani složili su se da je stabilnost vrlo važna, kako članica EU-a tako i na jugoistoku Europe i u mediteranskoj regiji.

'EU se suočava s velikim izazovima: velika nezaposlenost mladih, prijetnja terorizma, migrantski val. Vrlo je važno da radimo svi zajedno na stabilnosti EU-a i na političkoj stabilnosti i zato je vrlo važno da Hrvatska kao članica EU-a zadrži čvrstu političku stabilnost", istaknuo je Tajani.

Kazao je da je također vrlo važna stabilnost na jugoistoku Europe te da Hrvatska tu mora imati ključnu ulogu. Postoji niz opasnosti, među njima borci koji dolaze sa stranih ratišta, i zato je bitna stabilnost regije.

'Iz svih ovih razloga, prijetnje terorizma, migrantskog vala, vrlo je važno da Hrvatska što prije pristupi schengenskom sporazumu', rekao je predsjednik Europskog parlamenta.

Važna uloga Hrvatske u mediteranskoj regiji

Osim toga, kako je nastavio, Hrvatska ima i važnu ulogu u mediteranskoj regiji i 'svi skupa trebamo raditi na tome kako bi se i ta regija stabilizirala. Ako uspijemo u tome smanjit će se priljev izbjeglica'.

Tijekom sastanka bilo je riječi i o aktualnoj situaciji u EU-u, budućnosti Unije te potrebi da sve zemlje članice aktivno sudjeluju u izgradnji te budućnosti, rekao je Jandroković.

Predsjednik Europskog parlamenta također se sastao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. U sklopu posjeta održat će govor o budućnosti Europe u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i sastat će se i s premijerom Andrejem Plenkovićem.