NAJUTJECAJNIJI EUROPARLAMENTARCI

Bolna pljuska za hrvatske eurozastupnike: Nema ih nigdje!

10.03.2017 u 10:37

Bionic
Reading

Portal Politico objavio je svoju godišnju listu najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu. Na prvom je mjestu lider pučana Manfred Weber, drugi je pak novi predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, dok je treći liberal Guy Verhofstadt. Nitko od zastupnika iz Hrvatske nije uvršten na Politicovu listu najutjecajnijih, na kojoj se nalazi 21 žena i 19 muškaraca

‘Politicova lista najutjecajnijih eurozastupnika za 2017. godinu puna je novih lica. Novih je oko polovice imena na listi u odnosu na prethodnu godinu, što nije samo refleksija individualnog rada, nego i promijenjenih legislativnih prioriteta i kadrovskih promjena. Lista nije sastavljena po kriteriju najdužih životopisa, niti onom čija su imena najpoznatija u javnosti. Na njoj su predstavnici svih političkih grupacija, uključujući one koji su proeuropski odnosno antieuropski orijentirani', piše Politico u svojem obrazloženju godišnje liste 40 najutjecajnijih eurozastupnika.

Politico ističe da su izabrali eurozastupnike koji ‘diktiraju agendu’ u Bruxellesu te da se nisu vodili ni rodnim ni nacionalnim kvotama. Ipak, na listi od 40 imena 21 je žena, a zanimljivo je i da se značajno smanjio broj Nijemaca, s 16 eurozastupnika u 2016. na 11 u ovoj godini. Na listi tako više nije bivši predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji je postao kancelarski kandidat socijaldemokrata u Njemačkoj, no na prvom mjestu je i dalje jedan Nijemac - Manfred Weber koji vodi grupaciju Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu.

S druge strane, na listi više nisu zastupnici iz Velike Britanije, čiji je utjecaj u Bruxellesu nakon Brexita postao zanemariv. Izuzetak je Britanac Syed Kamal na 18. mjestu, i dalje lider grupacije Europskih konzervativaca i reformista, treće po veličini u Europskom parlamentu, te najviše pozicionirani musliman u europskim institucijama.

Na drugom mjestu je novi predsjednik Europskog parlamenta, talijanski pučanin Antonio Tajani, treći je belgijski liberal Guy Verhofstadt, a četvrta je njegova kolegica iz frakcije ALDE-a, Šveđanka Cecilia Wikström. Dotična je stručnjakinja za krizni menadžment, o čemu je napisala i nekoliko knjiga, a prije nego što je ušla u politiku bila je protestantska svećenica. Na petom mjestu se pak nalazi žestoka protivnica Europske unije i liderica Nacionalne fronte Marine Le Pen, ujedno upetljana u skandal oko nenamjenskog trošenja europskog novca. Šesti je pak Talijan Gianni Pitella, lider grupacije Socijalista i demokrata, kojega Politico opisuje kao ‘lijevog populista’. Na sedmom mjestu je njemački demokršćanin David McAllister koji predsjeda Odborom za inozemne poslove, osma je portugalska socijaldemokratkinja Maria Joao Redrigues, deveta socijaldemokratski nastrojena Francuskinja Sylvie Goulard, a deseta španjolska pučanka Pilar Del Castillo.

Od hrvatskih zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu nitko nije uvršten među najutjecajnijih 40 u Politicovom izboru, no zato je na 36. mjestu Slovenka Tanja Fajon, bivša novinarka koja se kao socijaldemokratkinja uspješno angažirala u europskoj politici. Da dolazak iz manje članice Europske unije nije prepreka građenju političke moći u Europskom parlamentu, svjedoči i činjenica da je na Politicovoj listi troje eurozastupnika iz Rumunjske te dvoje s Malte.

Prema Politicovoj listi, u Bruxellesu se povećao i utjecaj Zelenih, kojih je sada među najutjecajnije eurozastupnike uvršteno šest u odnosu na troje na prošlogodišnjoj listi.

Iz petnaest članica Europske unije nije uvršten nijedan eurozastupnik na Politicovu listu 40 najutjecajnijih, što može biti utjeha hrvatskim eurozastupnicima. Na listi je najviše Nijemaca, njih 11, onda je tu šest eurozastupnika iz Francuske, po tri dolaze iz Nizozemske, Španjolske, Švedske i Rumunjske, dok su Malta, Italija i Belgija predstavljene s dvoje eurozastupnika među najutjecajnijima. Po jednoga eurozastupnika na Politicovoj listi imaju pak Irska, Poljska, Portugal, Slovenija i Velika Britanija.