TKO JE ANTONIO TAJANI?

Šef europarlamenta bivši je novinar i časnik koji ima svoju ulicu u Španjolskoj

18.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Dosadašnji potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani iz Europske pučke stranke (EPP) novi je predsjednik Europskog parlamenta. Ovaj Talijan poprilično je svestrana osoba jer je po naobrazbi pravnik koji se bavio novinarstvom, a jedno je vrijeme bio i časnik talijanskog ratnog zrakoplovstva. Tajanijeva politička karijera pak počinje vrtoglavo rasti nakon poziva bivšeg talijanskog premijera Silvia Berlusconija da dođe u redove njegove stranke Forza Italia

Rimljanin po rođenju, Tajani se nakon završenog pravnog fakulteta na prestižnom sveučilištu Sapienza odlučio na vojnu karijeru te je nakon časničke izobrazbe jedno vrijeme bio zapovjednik nekoliko radarskih postaja talijanskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon vojne karijere današnji predsjednik Europskog parlamenta odlazi u novinarske vode. Kao dio sedme sile, Tajani radi kao urednik specijaliziran za praćenje rada talijanskog parlamenta u rimskom listu Il Giornale, a potom kao urednik na državnom radiju RAI 1. Tijekom novinarske karijere bio je dopisnik iz Libanona Somalije i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, usvojivši, pored tečnog engleskog, francuskog i španjolskog, i arapski te ruski jezik.

Prvi čovjek Europskog parlamenta, jedinog izravno izabranog tijela Europske unije koje s Vijećem ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije, u mladosti je bio član radikalne studentske organizacije Mladi monarhistički front koja se zalagala za povratak savojske dinastije na tron, što talijanski ustav godinama zabranjuje.

Nakon te kratke monarhističke epizode Tajani napušta politiku, ali joj se aktivno vraća 1994. godine, kada s Berlusconijem osniva desničarsku stranku Forza Italia. Kao predstavnik stranke za pokrajinu Lazio ulazi u prvu Berlusconijevu vladu kao glasnogovornik premijera

Velikih političkih apetita, Tajani se 2001. godine kandidira za gradonačelnika Rima, ali doživljava poraz pa je primoran zadovoljiti se mjestom europarlamentarca i člana Vijeća za vanjske poslove te institucije. Četiri puta biran za zastupnika Forza Italije u Europskom parlamentu, Tajani obnaša i dužnost povjerenika za transport, industriju i poduzetništvo, a 2015. godine postaje dio skandala s proizvođačem automobila Volkswagenom oko lažiranja podataka o emisiji štetnih plinova u dizelskim automobilima, što je otkrila američka Agencija za zaštitu okoliša, a što su mu kao povjereniku mnogi zamjerili. Osobito stoga što se tijekom saslušanja odlučno branio tvrdeći da o tome nije imao pojma.

Drugi mu pak to nisu zamjerili. Štoviše, u španjolskom gradu Gijonu pretprošle godine na prijedlog radnika američke tvrtke Tenneco, koja proizvodi automobilske rezervne dijelove, dobio je svoju ulicu jer se kao povjerenik za transport, industriju i poduzetništvo izborio za to da se Tennecov pogon ne zatvori.

Uoči izbora za predsjednika Europskog parlamenta Tajani je bio meta LGBT udruge ILGA-Europe zbog svojih homofobnih izjava, a inače je oženjen i ima dvoje djece.