NESLUŽBENI POSJET VUKOVARU

'Tadića se ne smije oslovljavati s predsjedniče'

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 30.10.2010 10:46
  • Objavljeno 30.10.2010 u 09:57
Ivo Josipović i Boris Tadić na Kalemegdanu

Ivo Josipović i Boris Tadić na Kalemegdanu

Izvor: Cropix / Autor: Aleksandar Dimitrijević

'Boris Tadić dolazi u Vukovar neslužbeno, pa sve geste i govori vrijede samo i isključivo kao privatni stavovi Borisa Tadića. Kad bismo bili dosljedni, Tadića se ne bi smjelo oslovljavati s 'predsjedniče' jer on to formalno u posjetu Vukovaru neće biti', upozorili su iz vukovarskog HSP-a

Vukovarski pravaši se, naime, pozivaju na tekst iz beogradske Politike po kojoj će srbijanski predsjednik u studenom dva puta posjetiti Hrvatsku – početkom mjeseca doći će u Vukovar i Paulin Dvor, neslužbeno, a krajem mjeseca dolazi u Zagreb, službeno.

'Velika je razlika dolazi li Tadić u Vukovar službeno ili neslužbeno. Ako dolazi neslužbeno, Tadić će u Vukovaru biti turist i njegove poruke neće imati političku težinu. Takva razina posjeta Borisa Tadića znači da nema ništa od bilo kakve geste isprike ili žaljenja od strane službene srpske politike. Toliko najavljivani posjet srpskog predsjednika zapravo je samo farsa', ukazuje Petar Macut, dopredsjednik HSP-a u Vukovaru.

Macut postavlja i pitanje 'ima li predsjednik Josipović pravo trošiti novac poreznih obveznika na jedan takav ležeran posjet, ako se uzme u obzir činjenica da će taj neslužbeni događaj osiguravati 1.000 policajaca'.

'Ako je već Ivo Josipović domaćin Borisu Tadiću pri njegovom privatnom posjetu Vukovaru, trebao bi platiti osiguranje, dnevnice, smještaj iz svog džepa, a ne našega. Tadićev posjet je stoga politički irelevantan događaj koji samo pokazuje razinu do koje se može spustiti hrvatska vanjska politika', kategoričan je Macut.

Nasuprot stavovima HSP-a i drugih desno orijentiranih stranaka te nekih braniteljskih udruga, koji se redom protive dolasku srbijanskog predsjednika Tadića u Vukovar, iz Europske unije stižu drugačije poruke.

Šef Delegacije EU u Hrvatskoj, Paul Vandoren, je za posjeta Vukovaru u petak jasno i nedvosmisleno ukazao na važnost vukovarskog susreta predsjednika Josipovića i Tadića.

'Taj je posjet važan za pomirenje dvaju naroda i korak je u pravom smjeru. Stoga je jako važno i primjereno da predsjednik Tadić dođe u Vukovar', zaključio je Vandoren

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi