ZADOVOLJAN IZBOROM JOSIPOVIĆA

Tadić: 'Očekujem povratak Srba u Hrvatsku'

11.01.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić u ponedjeljak je čestitao Ivi Josipoviću na pobjedi na izborima za predsjednika Hrvatske te ga pozvao da zajednički rade na uspostavi europskih civilizacijskih normi na prostoru zapadnog Balkana i očuvanju mira i stabilnosti u regiji

'Budućnost svih naroda i država u regiji je u Europskoj uniji, gdje moramo biti dobri susjedi i prijatelji. Srbija i Hrvatska imaju odlučujuću ulogu u procesu transformacije zapadnog Balkana u prostor dugotrajne stabilnosti i održiva razvoja', poručio je Tadić u priopćenju koje prenosi tiskovna služba predsjednika Srbije.

Tadić dodaje kako su pretpostavke takve politike izgradnja pravne države, poštivanje razlika i prepoznavanje zajedničkih gospodarskih i vrijednosnih ciljeva.

Govoreći o tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, srbijanski predsjednik ponovio je stajalište Srbije da je nekorisna svaka konfrontacija država i naroda, te da je uputnije sve takve sporove rješavati izvansudskim postupcima, a u redovnim sudovima zaštititi prava žrtava koje, kako je rekao, ne smiju ostati zaboravljene.

'Ne postoji kolektivna krivnja i svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedjela zbog žrtava i njihovih obitelji i zbog pomirenja naroda na Balkanu', istaknuo je Tadić.

Srbija, kako je rekao, od novog hrvatskog predsjednika očekuje poštivanje njezina integriteta, povratak izbjeglih Srba, vraćanje njihove imovine, poštivanje ljudskih i manjinskih prava, pravo na rad i zapošljavanje, kao i pravo na očuvanje identiteta i kulture što podrazumjeva pravo na uporabu pisma i jezika. Srbijanski predsjednik dodao je da takvu obvezu i Srbija mora imati prema svojoj hrvatskoj nacionalnoj zajednici.