IZBORI U SRBIJI

Tadić očekuje nemire na Kosovu

30.04.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Dosadašnji srbijanski predsjednik i sadašnji predsjednički kandidat vladajuće srbijanske Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je kako ne isključuje mogućnost nemira na Kosovu u vrijeme predstojećih srbijanskih izbora

'Nažalost, ne isključujem tu mogućnost. Nikako ne bi bilo dobro da se to dogodi i međunarodne bi snage morale osigurati mir i sigurnost. Zato je KFOR pojačao svoje snage na Kosovu i Metohiji', rekao je Tadić u razgovoru za beogradski dnevnik Blic od ponedjeljka, nakon što je upitan očekuje li nemire na Kosovu u vrijeme izbora.

U Srbiji će se 6. svibnja održati parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je i lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo.

Kosovski je parlament potom donio rezoluciju kojom zabranjuje održavanje srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriju Kosova, a predsjednik kosovskog parlamenta Jakup Krasniqi izjavio je da će srbijanski izbori na području Kosova biti silom spriječeni bude li potrebno.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović sredinom travnja izjavio je kako Srbija neće organizirati lokalne izbore na Kosovu, potvrdivši kako je od međunarodne misije UNMIK-a, u čijoj je nadležnosti organiziranje lokalnih izbora na Kosovu, dobiven negativan odgovor vezan uz održavanje tih izbora.

Bogdanović je za srbijansku agenciju Tanjug izjavio kako Srbija ne želi ni na koji način kršiti Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a te dovoditi u opasnost Srbe naseljene južno od rijeke Ibra na Kosovu.

Rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio, većinski nastanjen Srbima i južni, u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Bogdanović je također kazao kako nisu dobre najave da će u dvije (od četiri) općine naseljene Srbima na sjeveru Kosova biti održani lokalni izbori te je, uputivši apel da se odustane od provođenja lokalnih izbora na sjeveru Kosova, ustvrdio kako nitko nema pravo kršiti Rezoluciju 1244.

Kada je riječ o srbijanskim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, oni će, kako u ponedjeljak izvješćuju beogradski mediji, na Kosovu biti provedeni u suradnji s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS), jer se bez suradnje s tom misijom ne može jamčiti sigurnost ljudi uključenih u izborni proces.

Članovi srbijanskog državnog izbornog povjerenstva bit će u općini Raška na jugu Srbije, odakle će izborni materijal biti upućen na Kosovo, a odatle će, po završetku glasovanja, kutije s glasačkim listićima biti vraćene u Rašku na brojanje glasova.

OESS će, kako se navodi, biti zadužen za sigurnost kada je riječ o prebacivanju izbornog materijala od granice Srbije i Kosova do biračkih mjesta na Kosovu, kao i od biračkih mjesta na Kosovu do granice prema Srbiji, kad glasovanje bude završeno. Dodaje se kako će, na prijedlog srbijanskog ministarstva za Kosovo, izborno povjerenstvo odrediti biračka mjesta na teritoriju Kosova, pri čemu će u obzir biti uzete sigurnosne okolnosti na Kosovu.

Prištinski dnevnik na albanskom jeziku Zeri u ponedjeljak piše kako bi održavanje srbijanskih izbora na Kosovu moglo ugroziti tamošnju 'sigurnosnu ravnotežu', jer su kosovske institucije spremne intervenirati ukoliko OESS 'izda' službenu Prištinu i omogući održavanje lokalnih srbijanskih izbora.

Dodaje se kako je službena Priština zabrinuta da bi kosovski Srbi mogli iskoristiti logistiku OESS-a da, uz predsjedničke i parlamentarne, održe i lokalne izbore te da je, ukoliko se to dogodi, kosovska vlada odlučna upotrijebiti silu kako bi spriječila održavanje svih srbijanskih izbora na cijelom području Kosova.