PRAVOSLAVNI VELIKI PETAK

Tadić na Kosovu pozvao na mir

17.04.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak je, u povodu pravoslavnog blagdana Velikog petka, posjetio Kosovo unatoč tomu što nije zatražio dopuštenje kosovskih vlasti za svoj posjet te je izjavio kako je došao poslati poruku mira

PRIŠTINA - Tadić je u petak popodne helikopterom KFOR-a doputovao u pravoslavni samostan Visoke Dečane na zapadu Kosova kako bi ondje obilježio pravoslavni Veliki petak, a njegov boravak na Kosovu pratile su jake mjere osiguranja.

Oko samostana bile su raspoređene jake snage KFOR-a, a u samostanski je krug bilo dopušteno ući samo vozilima KFOR-a i Europske pravosudne misije (EULEX).

Nakon dolaska u samostan Tadić je poslao poruku u povodu pravoslavnog Velikog petka, obrativši se i Srbima i Albancima, a Kosovo je nazvao dijelom Srbije.

'Moja je poruka poruka mira, mira za Srbe, mira za Albance, za sve ljude koji žive na Kosovu, u našoj Srbiji', izjavio je srbijanski predsjednik.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci u pismu visokom predstavniku Europske unije na Kosovu Pieteru Feithu poručio je kako je odlučio dopustiti Tadićev posjet Dečanima jer je on osobne i vjerske naravi, unatoč tomu što Tadić nije tražio od kosovskih vlasti dopusnicu za ulazak u zemlju.

Feith je već bio izjavio da su kosovske vlasti nadležne za odluku o posjetu srbijanskog predsjednika te preporučio kosovskoj vladi da omogući posjet.

Feith je rekao kako im je 'preporučio da napetosti u odnosima trebaju popustiti' i da 'omoguće posjet predsjednika Tadića jer je njegov dolazak povezan s vjerskim blagdanom, pravoslavnim Uskrsom'.

Iz sigurnosnih razloga Tadić je u Dečane prevezen helikopterom umjesto automobilom, kako je bio najavio predstavnicima međunarodnih tijela.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Zenun Pajaziti u četvrtak je bio upozorio da neće dopustiti Tadićev posjet ako srbijanski predsjednik ne bude poštovao zakonom predviđen postupak.

Mjerodavna tijela na Kosovu do četvrtka nisu zaprimila zahtjev srbijanskog predsjednika da posjeti Kosovo, a kosovska policija neće nikomu dopustiti ulazak na Kosovo bez potrebne dopusnice, objasnio je Pajaziti.

Tadićev je ured međutim podnio zahtjev za posjet uredu Europske unije, ali su kosovske vlasti poručile da su one nadležne za takve slučajeve te da s njima nitko nije kontaktirao.

Predstavnici službenog Beograda ponovili su kako će odobrenje za boravak na Kosovu i dalje isključivo tražiti od predstavnika međunarodne uprave.

Većem broju srbijanskih dužnosnika u zadnje vrijeme nije bio dopušten ulazak na Kosovo jer dopusnicu nisu tražili od kosovske vlade, nego od međunarodnih dužnosnika.