Taata kuupi bataaata ...

Taata kuupi bataaata ...

13.10.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Taata kuupi bataaata ...

... koliica i naranče dv'jee ... kolica bi jedna odraslija kći rado proglasila automobilom, dok bi ona ekološki svjesna užicala kakav dobar bicikl.

No, tema je ipak - batat! Namirnica koja u svjetskim razmjerima i po nutricionističkim kružocima (od)nosni titulu najzdravijeg povrća!
Prema istraživanjima američkog Centra za znanost u službi javnog interesa
(zar takvo što postoji?! Netko brine o općem dobru odnosno zdravlju?!) batat sadrži najviše ključnih hranjivih tvari.

Kako se to očituje? E pa objasnit ću vam vrlo slikovito: ako jedete puuno batata, a imate dijabetes pomoći će vam u stabiliziranju razine šećera u krvi.
Iako ga zovu sweet potato odnosno slatki krumpir, siroti batat nema veze ni sa šećerom ni s krumpirom. Ima izrazito nizak glikemički indeks, zahvaljujući dijetalnim vlaknima i pripada botaničkoj vrsti slakova, a ne gomolja!
Podrijetlom je doduše iz istog dijela svijeta kao i krumpir, dakle Srednje i Južne Amerike i može biti bijele, žute, narančaste i crvene boje.

Veliki je izvor vitamina A i C, 200 g batata ima istu količinu betakarotena kao i
5 kg brokule, što ga čini namirnicom moćnih antioksidansa koji u ovakvoj formaciji ziher pobjeđuju slobodne radikale.

To u prijevodu znači da vam jedenje batata čuva živce! Slobodni radikali oštećuju živčane stanice, a batat i njegovi dečki ih štite ;).

Zato ubuduće kad vas netko živcira, umjesto da izgubite živce - pojedite batat!

Batat je melem i za osobe izložene pasivnom pušenju! Zbog velike količine vitamina A štiti im plućica od razvoja emfizema. Pretpostavljam da onda pomaže i plućima zlih pušača!

140 g batata osigurava dnevnu količinu E vitamina dostatnu za cijeli organizam i održavanje mladosti i vitalnosti kože. Osim toga, E vitamin štiti srce i krvne žile.

Za prehranu se koristi i korijen i mlado lišće. Može se kuhati, peći i pržiti.


Sljedeći put kad poželite čips, domaći ili kupovni, ispržite na listiće narezani batat. Posolite i popaprite pa hrusk, hrusk kao predjelo ili zanimacija tijekom gledanja filmskog maratona

Osim batatnog čipsa možete ispeći na trakice narezani batat. Treba samo zagrijati pećnicu na 180 C, batat posoliti krupnom soli, paprom, poškropiti maslinovim uljem i ružmarinom i peći dok ne poprimi hruskavo smećkasti izgled.


Servirati u papiru za pečenje! Kao na fotki ;)

 

To može biti zamjena za pommes frites koje u pms-u ili pod stresom kupujete po sumnjivim fast foodovima. Ovako znate da jedete nešto zdravo i hranjivo što vam - čuva živce, štiti pluća i opskrbljuje vas E vitaminom.

Najveći proizvođači batata su Kina, Indonezija i Uganda, ali ima ga i u Hrvatskoj.
I to svih boja i veličina. Bliži se vikend, počela je sezona batata i ima ga na tržnicama.

Check it out!