prevencija je važna

Svjetski dan bubrega - vrijeme je za nacionalni plan ranog otkrivanja bolesti

10.03.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Svjetski dan bubrega obilježen je u četvrtak u Hrvatskom liječničkom zboru uz poruku važnosti prevencije i pokretanja Nacionalnog akcijskog plana za rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti u Hrvatskoj, od koje boluje svaka deseta odrasla osoba

Kronična bubrežna bolest nema simptoma, ne boli i ostaje neprepoznata zbog čega je važno pokrenuti nacionalni program njezina ranog otkrivanja, istaknuo je na konferenciji za novinare Mario Laganović, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT).

Svjetski dan bubrega održava se 17. godinu za redom, drugog četvrtka u ožujku, a ove godine kampanju prati slogan “Znanjem do bolje skrbi za bubrežne bolesnike”.

Laganović je predstavio rezultate inicijalnog screening programa za rano otkrivanje kronične bubrežne bolesti, koji je ove godine provelo 40 ordinacija obiteljske medicine diljem Hrvatske. Probirom je obuhvaćeno 428 osoba iz rizičnih skupina bolesnika s visokim tlakom, dijabetesom, pretili i pacijenti s pozitivnom obiteljskom anamnezom bubrežne bolesti.

Kod njih 23 posto otkriveno je nedijagnosticirano bubrežno oštećenje, što pokazuje da je njegova učestalost kod rizičnih skupina puno veća nego u općoj populaciji.

"Rezultati govore u prilog potrebe da se na nacionalnoj razini pokrene program za rano otkrivanje i liječenje kronične bubrežne bolesti, kakvi već postoje za dijabetes, srčanožilne i zloćudne bolesti”, poručio je Laganović.

Građani su pozvani da se aktivno uključe u preventivne programe, kontroliraju krvni tlak i šećer kao rizične čimbenike. Istaknuta je i važnost kretanja, zdrave prehrane, smanjenog unosa soli, nepušenja, ali i opreza u konzumiranju nesteroidnih protuupalnih lijekova (lijekova protiv bolova).

Nefrologinja Lada Zibar pozvala je vladajuće u politici da poklone pažnju bubrezima radi dobrobiti pacijenata, ali i zdravstvenog sustava kojega pacijent na hemodijalizi godišnje košta između 100.000 i 150.000 kuna.

Istaknula je i da je transplantacijski program bubrega prošle godine ponovno uspostavljen u povećanom obujmu, nakon usporavanja 2020. zbog pandemije. Tijekom 2020. godine tako je obavljeno ukupno 98 transplantacija bubrega, a u 2021. godini 124 takva zahvata.

Osim javnozdravstvenog dijela kampanje, Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju organiziralo je na Svjetski dan bubrega i humanitarne aktivnosti.

Tako je inicijativi Hrabrice, koja okuplja roditelje djece oboljele od bubrežnih bolesti, uručena donacija od 25 tisuća kuna za poboljšanje skrbi za male pacijente.

HDNDT je ta sredstva prikupio prodajom knjige “Dvojnost”, autora dr. Branimira Vurušića, nefrologa koji je i sam postao bubrežni bolesnik, a koji je svoja iskustva suočavanja s bolešću i liječenjem pretočio u osobni dnevnik.