DeepMinD Streams

Spas za tisuće bolesnika: Mobilna aplikacija za nekoliko minuta otkriva u kakvom su vam stanju bubrezi

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 06.08.2019 11:29
  • Objavljeno 06.08.2019 u 11:29
DeepMind Streams

DeepMind Streams

Izvor: Profimedia / Autor: Auto

Aplikacija za mobilne telefone ubrzala je otkrivanje potencijalno opasnog stanja bubrega kod bolničkih pacijenata. Liječničko osoblje opisuje ovu tehnologiju kao 'potencijalnog spasitelja života' jer dijagnoze postavlja za nekoliko minuta umjesto sati

Akutna oboljenja bubrega uzrokovana su ozbiljnim zdravstvenim stanjima, uključujući sepsu, a pogađaju svaku petu osobu primljenu u bolnicu. Ta su stanja češća kod starijih bolesnika i ako se brzo ne reagira, mogu utjecati na druge organe. Eto, samo u Velikoj Britaniji godišnje umre 100.000 ljudi zbog komplikacija s bubrezima, piše BBC.

Tijekom probnog rada aplikacije u londonskoj Royal Free Hospital, liječnici i medicinske sestre primali su upozoravajuće signale putem aplikacije za mobilne telefone u prosjeku svakih 14 minuta, čim bi stigli rezultati krvnih testova. Bez aplikacija, na klasičan način, na razultate pretraga obično se čekalo nekoliko sati.

U suradnji s Alphabetom, čitaj Googleom

Novi sustav upozoravanja, poznat kao Streams, rezultat je suradnje Royal Free Hospitala i tehnološke tvrtke DeepMind. Dobiveni nalazi sad se šalju izravno kliničkim liječnicima u obliku rezultata i lako čitljivih grafikona.

Zahvaljujući aplikaciji nalazi odmah dolaze do liječnika me gdje se nalazio

Zahvaljujući aplikaciji nalazi odmah dolaze do liječnika me gdje se nalazio

Izvor: Screenshot / Autor: DeepMind

Jedan od krvnih testova traži visoku razinu kreatinina. Informacije o drugim markerima krvi koji mogu pomoći u liječenju pacijenata također su brzo dostupne stručnjacima putem aplikacije.

DeepMind je u vlasništvu Alphabeta, konglomerata koji je svojodogno osnovala kompanija Google. Činjenica da je informatički div kupio kompaniju koja raspolaže podacima o pacijentima, lani je izazvala velike kontroverze, a čelnici DeepMinda odbili su glasine da će podaci doći u neželjene ruke, tvrdeći da im je na umu samo dobrobit pacijenata.

Grafikon DeepMinda iz kojeg je vidljivo kako se upotrebom aplikacije Streams skraćuje vrijeme potrebno za intervenciju

Grafikon DeepMinda iz kojeg je vidljivo kako se upotrebom aplikacije Streams skraćuje vrijeme potrebno za intervenciju

Izvor: Screenshot / Autor: DeepMind

Mobilne informacije u realnom vremenu

Menadžeri bolnice zadovoljni su dosad viđenim i kažu da su korištenjem aplikacije drastično skratili vrijeme očitanja nalaza i početka intervencije, ali i troškova liječenja.

'Ogromna je promjena moći primati upozorenja o pacijentima bilo gdje u bolnici', kaže Mary Emerson, glavna medicinska sestra u Royal Free Hospitalu, kojoj je ovaj sustav promijenio način rada. 'Ovo je prvi uređaj koji mi je omogućio da rezultate vidim na mobilni način, u stvarnom vremenu. To se sasvim se uklapa u naš način rada.'

DeepMind Health: kako se aplikacija Streams primijenjuje u Royal Free Hospitalu

Izvor: Društvene mreže / Autor: DeepMind

Značajna poboljšanja u prepoznavanju bolesti

Oko 12.000 dosad prikupljenih podataka obradio je University College London. Nalazi, objavljeni u časopisu Nature Digital Medicine, otkrili su da je došlo do 'značajnog poboljšanja' u brzom prepoznavanju akutnih oboljenja bubrega. Autori izvještaja pozvali su na daljnju ocjenu sustava u raznim bolnicama.

'Moramo prikupiti puno više informacija o ovoj tehnologiji i trebamo je promatrati kroz duži vremenski okvir', kaže konzultantica dr. Sally Hamour koja smatra da ovaj projekt 'može spasiti živote'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!