stiže treća doza

Kolarić predstavio istraživanje o cijepljenim starijim osobama i otkrio koliko njih više nema zaštitu, ali i koju su ulogu u njemu imali bubrezi zelenog majmuna

06.09.2021 u 22:53

Bionic
Reading

O booster shotu, odnosno pojačivaču, raspravlja se u cijeloj Europi. Iz Stožera su već stigle najave da će se u Hrvatskoj sigurno ići u docjepljivanje, tj. na treću dozu. Epidemiolog Branko Kolarić proveo je istraživanje razine antitijela kod korisnika domova za starije šest mjeseci nakon što su primili drugu dozu

'Istraživanje je provedeno na 120 korisnika jednog doma za starije i rezultate još prikupljamo, ali neki prvi preliminarni rezultati govore da ih otprilike 30 posto više nema zaštitu, 20 posto ima nizak titar, a 50 posto ih ima solidnu zaštitu. Ovo su rezultati istraživanja provedenog na osobama koje su u dubokoj starosti. Njihov prosjek je 82 godine. Rezultati za mlađe dobne skupine pokazuju da im imunitet sigurno nešto duže traje', kazao je u RTL Direktu Kolarić.

Upitan koliko, kazao je da će se o tome raspravljati i da se to prati.

'Cjepivo postoji godinu dana i pratimo kohortu ljudi koji su se cijepili i dokad traje titar protutijela. Očekivano je bilo da će kod starijih i imunokompromitiranih imunost brže padati. Čini se da smo tu na granici od šest mjeseci za osobe u dubokoj starosti', naveo je Kolarić.

Dodao je da za neke druge bolesti imamo redovno cijepljenje te da za gripu, kao i za ovo, izgleda da imunost neće biti doživotna, nego ćemo se morati docjepljivati dok ne stavimo epidemiju pod kontrolu.

Kazao je da ne želi predviđati kada bi to moglo biti, ali i istaknuo da nas sigurno ujesen, s obzirom na broj cijepljenih, čeka dosta zaraženih.

Pojasnio je koju su u istraživanju ulogu imali bubrezi zelenog afričkog majmuna.

'Ovo je jedno od prvih istraživanja u svijetu koje se bavi korisnicima domova za starije. Belgijanci su nešto slično objavili na 40 korisnika, mi ih imamo 120. Osim klasičnog testiranja serologije, radili smo test neutralizacijskih protutijela. To se radi u laboratoriju koji ima razinu sigurnosti 3, u kojem se uzgajaju živi virusi na stanicama koje potječu od bubrega zelenog afričkog majmuna. Imali smo i drugog majmuna, čimpanzu od čijeg virusa je napravljeno oksfordsko cjepivo', pojasnio je Kolarić.

Dodao je da se zalaže za uvođenje francuskog ili njemačkog modela s covid-potvrdama jer misli da bi nam to povisilo stopu cijepljenja te smanjilo stopu hospitaliziranih i teško bolesnih.

'S obzirom na to da smo po cijepljenosti na samom dnu EU-a i zbog novih varijanti virusa, nisam optimističan. Vjerujem da nas čeka još jedna teška jesen s velikim brojem hospitaliziranih, nažalost', zaključio je Kolarić.