ŠOK ZBOG TERORIZMA

Svjetski čelnici izražavaju sućut i osuđuju napad u Londonu

04.06.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Londonu i dalje stižu iz cijeloga svijeta poruke sućuti, potpore i osude terorističkog napada u kojemu je ubijeno šest i ranjeno 48 ljudi u subotu navečer

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je sućut i solidarnost Britancima nakon terorističkog napada u Londonu.

'Danas smo, bez obzira na granice, ujedinjeni u užasu i žalovanju, ali i u odlučnosti. U borbi protiv svih oblika terorizma Njemačka je odlučno na strani Britanije', kazala je.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da 's užasom' prati posljednje napade. 'Moje misli i molitve su sa žrtvama i njihovim obiteljima', kazao je.

'Užasne vijesti noćas iz Londona. Pratimo situaciju', napisao je kanadski premijer Justin Trudeau na Twitteru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je 'teroristički napad' u Londonu i izrazio 'najdublju sućut' Britancima, objavio je u nedjelju Kremlj.

Novozelandski premijer Bill English kazao je da 'teroristi, kojima je cilj nanijeti patnje i bol nevinim ljudima, odnose previše života'.

Finski premijer Juha Sipila objavio je na Twitteru da su ga 'šokirale i rastužile vijesti iz Londona'. 'Snažno osuđujemo napade i naše misli su sa stradalima'.

Danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen napisao je na Twitteru: 'Užasni teroristi. To je toliko bolesno da nedostaje riječi'.

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom također se oglasila u povodu 'još jednog okrutnog terorističkog napada u Londonu'. 'Solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom. Moje su misli sa žrtvama i njihovim voljenima', napisala je.

'U počast žrtvama, mi smo ujedinjeni u našoj zajedničkoj predanosti borbi protiv terorizma', rekao je talijanski premijer Paolo Gentiloni a ministar vanjskih poslova Angelino Alfanao poručio je Britancima da 'nisu sami'.

Španjolski premijer Mariano Rajoy izrazio je solidarnost i ponudio 'potporu britanskim vlastima i narodu'. 

Austrijski predsjednik Alexander Van Der Bellen najoštrije je osudio 'taj kukavički čin'. 'Solidarnost s britanskim narodom', napisao je.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je najdublju sućut britanskim građanima i vlastima te pozvalo Poljake u Londonu da budu oprezni i prate preporuke lokalnih vlasti.