obnova prirode

Svjetska organizacija za zaštitu prirode: Zeleni plan Europske komisije je dobar, no hoće li ga države članice aktivno provesti

21.05.2020 u 15:17

Bionic
Reading

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u četvrtak je poručila da je Zeleni plan Europske komisije dobar, no pitanje je hoće li ga članice EU aktivno provesti

'Plan Europske komisije (EK) za paket mjera vezanih uz održive politike za bioraznolikost, hranu i poljoprivredu tijekom sljedećih 10 godina, objavljen 20. svibnja, nije mogao stići u boljem trenutku s obzirom na trenutačnu situaciju s kojom se Europa suočava. Izbijanje pandemije bolesti COVID-19 jasno je ukazalo na naš neodgovoran odnos prema prirodi', priopćio je WWF.

Ističe kako obje strategije, 'Od polja do stola' i 'Bioraznolikost do 2030.', predlažu novi val neophodnih ciljeva koji su se odavno trebali ispuniti vezano uz zaštićena područja, obnovu prirode, organsku poljoprivredu i smanjenje uporabe pesticida u poljoprivredi.

'Usvajanjem strategija Komisija je pokazala sposobnost vodstva, no sada je red na države članice da podupru strategije kroz aktivne mjere provedbe. Time bi Europski zeleni plan doista zaživio i omogućio kvalitetniji život građankama i građanima', poručila je voditeljica programa divljih vrsta u WWF Adriji Andrea Solić.

U WWF-u kažu kako je preuzimanje obveze EK da 2021. predstavi obvezujuće ciljeve obnove prirode jedno od glavnih postignuća Strategije o bioraznolikosti jer je jasno da ciljevi obnove na dobrovoljnoj osnovi iz aktualne strategije nisu ispunjeni. 'Obnavljanjem ekosustava na kopnu i u moru neće se samo pridonijeti rješavanju krize u vezi s bioraznolikošću, već je to nužno za ublažavanje posljedica klimatske krize', ističu.

Direktorica WWF-ova ureda za europske politike Ester Asin smatra kako je EK predlaganjem niza mjera pokazala spremnost u zaokretu odnosa prema prirodi, no to se mora dodatno ojačati paketom mjera zelenog oporavka već idući tjedan.

'Tražimo da se 50 posto mjera namijeni za klimu i okoliš kako bi se izgradilo jača i otpornija gospodarstva, ali i društva u cjelini', poručila je.

WWF pozdravlja prijedlog novih propisa do 2021. kojim bi se spriječilo plasiranje neodrživih proizvoda, povezanih s nekontroliranim krčenjem šuma, na tržište EU, no kažu kako strategija nažalost ne obuhvaća prenamjenu drugih ekosustava u svrhu intenzivne poljoprivrede, koja je jedan od glavnih uzroka gubitka prirodnih ekosustava i bioraznolikosti. Stoga WWF i druge organizacije civilnog društva te zastupnici Europskog parlamenta traže puno veći angažman EK.