Svjestan da je zaribao:

Tko je pomoćnik Blaženke Divjak koji je uzburkao javnost izjavom o nedomoljubnim iseljenicima?

11.09.2018 u 15:39

Bionic
Reading

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, koji se ovoga tjedna proslavio kada je na otvaranju jedne školske zgrade iseljavanje iz Hrvatske u najmanju ruku nespretno opisao kao čin 'pomodarstva ili manjka domoljubnog osjećaja', povukao se iz javnosti i odbija komunicirati s medijima. Samo Ministarstvo još istog dana objavilo je reakciju kojom u rukavicama demantira Momirove izjave i čini se da nikakvih političkih sankcija neće biti

'Jesmo li dotakli dno ili možemo ići još niže? Nadam se da ne. Ulaže se i situacija je sada lakša. S nama su ovdje i mediji. Oni su zaduženi za to da malo svjetlije pišu, da više naglašavaju pozitivne stvari koje nam se događaju u domovini. Danas se u Hrvatskoj nudi plaća od 1500 eura, stan i hrana, ali nešto se događa i ljudi odlaze van. Je li to pomodarstvo ili više nemamo taj domoljubni osjećaj?', zapitao se pomoćnik ministrice s govornice u mjestu Svib, Općina Cista Provo, Imotska krajina.

'Devedesetih smo dolazili ovdje, branili domovinu i nije nam bilo teško. Ne bi trebalo biti teško ni onima u radnom odnosu danas, jer ostati ovdje nije samo ekonomsko, nego i domoljubno pitanje prvoga reda', dodao je, uz očekivane fraze o stvaranju boljih uvjeta, promjeni klime i poticanju talenta.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja već u ponedjeljak navečer objavilo je da su sve njegove mjere usmjerene na poboljšanje statusa učitelja, kompetencije učenika i financijsko rasterećenje roditelja. 'Uzroci iseljavanja su kompleksni i nisu uzrokovani jednim razlogom, pa tako i promjena tog negativnog trenda zahtijeva promišljen i širok program mjera', stoji u reakciji.

Tportal je pokušao kontaktirati s pomoćnikom ministrice Blaženke Divjak kako bi pojasnio svoj gaf ili eventualno dokazao da je bio u pravu, no trud je bio bezuspješan. U samom Ministarstvu neslužbeno tvrde da je svjestan da je zaribao i nada se da će medijska pažnja kratko trajati. U utorak popodne, Karin je medijima poslao izjavu u kojoj piše kako mu je žao zbog izjave:

'Ovim putem htio bih izraziti žaljenje zbog izjave koja je prenesena s jučerašnjeg otvaranja OŠ Josip Jović u Svibu. Jasno mi je danas kako je moj istup bio neoprezan i nepromišljen, a tema sama po sebi puno kompleksnija i delikatnija, nego je to na koncu ispalo', piše Karin u izjavi.

  • +2
Momir Karin Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Zbog Kujundžića potjeran iz HSS-a

Momir Karin nalazi se na poziciji pomoćnika ministra od ožujka 2016., odnosno od samog formiranja prethodne Vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem i Tomislavom Karamarkom. U Zagreb je povučen iz rodnih Grubina pokraj Imotskog kao predsjednik županijskog HSS-a, a svoju poziciju zacementirao je uoči ponovljenih izbora, kad je javno pozvao članove stranke da umjesto za Narodnu koaliciju glasuju za Milana Kujundžića i HDZ. Potom ga je Krešo Beljak suspendirao, no u imovinskoj kartici još uvijek mu formalno stoji da je član HSS-a.

Po struci je profesor filozofije i sociologije, a prethodno je bio ravnatelj dječjeg vrtića i Obrtničko-industrijske škole u Imotskom.

  • +59
Štromar i Divjak obišli OŠ Milke Trnine, koja je uvrštena u program 'Škola za život' Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Kako je došao na zub prosvjetara?

Na zub prosvjetara Momir Karin je došao kada je svojedobno najavio uvođenje radne obveze boravka profesora u školama do 14 sati u prvoj, odnosno do 20 sati u drugoj smjeni, no do takvih izmjena zakona nikada nije došlo. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja bio je za vrijeme ministra Predraga Šustara i ondje je dočekao Blaženku Divjak; cijelo vrijeme tvrdio je da se kurikularna reforma provodi, premda nije uvijek bilo tako.

Javnost je razveselio i na samom početku svog mandata, kad je otkriveno da je nakon preseljenja iz Grubina u Zagreb potrošio 30-ak tisuća kuna na boravak u jednom zagrebačkom hotelu. Navodno frapirani ministar Šustar ponudio mu je razrješenje ili podmirenje ovog troška, a Karin se odlučio za drugu opciju, pa je položajem platila dotadašnja glavna tajnica u Ministarstvu.