ratni zločini

Svjedok na dan napada na Hrvatsku Kostajnicu nije vidio optuženog za ubojstvo obitelji Bišćan

16.05.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Svjedočenjem Pere Maksimovića, koji je ustvrdio da za vrijeme napada na Hrvatsku Kostajnicu nije vidio optuženog, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje u odsutnosti bivšem pripadniku srpskih paravojnih postrojbi Draganu Biraču, kojeg se tereti za ubojstvo supružnika Mladena Bišćana i Anđelke Bišćan te Jagode Brkljačić u Hrvatskoj Kostajnici u rujnu 1991

Govoreći o svojim saznanjima o napadu na Hrvatsku Kostajnicu, Maksimović je ispričao kako je tog jutra, zbog bolesti, ležao u krevetu te da je u jednom trenutku čuo galamu pa je otišao do prozora provjeriti što se događa.

'Srpskih vojnika je bilo kao mrava. Njih gotovo tisuću kretalo se iza kola hitne pomoći te su vojnici u jednom trenutku ušli u moje dvorište i pitali me zašto ležim dok vojska gine. Objasnio sam im da sam bolestan, a u trenutku kada su zatražili da im se pridružim stigao je brat od moje žene Lazo Zorbas koji me spasio. Kasnije sam od sumještana čuo da bi i mene ubili da su znali da sam Hrvat', kazao je svjedok.

Maksimović je kazao da je nakon ulaska srpskih postrojbi u Panjane kod Hrvatske Kostajnice začuo pucnjeve i galamu te da mu je dva sata nakon početka napada prišao susjed Rade Knežević koji mu je kazao da je ubijena obitelj Bišćan.

''Zbog te vijesti bio sam u šoku tri dana, a na moj upit tko ih je i zašto ubio, Knežević mi nije znao reći. Sjećam se da su srpski vojnici nakon napada išli po kućama i krali robu, a kasnije sam čuo da su tijela ubijenih Bišćana spaljena. Nakon rata pitao sam sina i unuka ubijenih Danijela Bišćana tko stoji iza njihovog ubojstva no on mi nije htio reći. Dragana Birača, kojeg sam prije rata rijetko viđao, za vrijeme napada nisam vidio'', ispričao je Maksimović. Pritom je dodao kako se nekoliko dana nakon napada osjetio miris paljevine te da je kasnije čuo da je tijela ubijenih zapalio Ostoja Ljeskovac zvan Čoja.

''Ne znam je li istina da je Ljeskovac zapalio tijela Bišćanovih nakon njihovog ubojstva. On je kasnije umro'', zaključio je Maksimović, dodajući kako je nakon rata policija istraživala ubojstvo te da ne zna tko bi mogao imati više saznanja o samom događaju.

Dragana Birača tužiteljstvo tereti da je 8. rujna 1991. godine, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, iz vatrenog oružja usmrtio supružnike Mladena Bišćana i Anđelku Bišćan te njenu majku, Jagodu Brkljačić, nakon što su se predali te s podignutim rukama iz obiteljske kuće izašli u dvorište.

Optuženiku se temeljem pravomoćnog rješenja od 13. veljače 2019. sudi u odsutnosti jer živi u Srbiji gdje je i saslušan zamolbenim putem.