N/A

Svinjsko pečenje u mlijeku s kroketima od palente

13.11.2009 u 19:08

Bionic
Reading

Prisjećajući se djetinjstva i vremena kada su kolinja bila stvar tradicije, Ana najavljuje pečenje koje će razveseliti sve ljubitelje svinjetine. Meso se u ovom slučaju peče, no ujedno i kuha u mlijeku, zbog čega postaje još sočnije. Ovaj način pripreme idealan je za sve krte dijelove mesa koji nemaju dovoljno masnoće i termičkom obradom postaju previše suhi. Kao prilog pečenju Ana će pripremiti krokete od palente

SASTOJCI:

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
oko 2 kg svinjske lopatice
3 klekove bobice ili borovice
2 grančice svježeg ružmarina
2 grančice svježe kadulje
2 svježa lovorova lista
3 češnja češnjaka, oguljena i narezana na ploške
150 ml bijelog vina ili vermuta
750 ml punomasnog mlijeka
sol i papar

PRIPREMA MESA:

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Posolite meso, po mogućnosti još prethodne večeri ili barem nekoliko sati prije pripreme. Zarolajte ga i zavežite u štrucu kuhinjskim koncem. Zagrijte posudu za kuhanje s debelim dnom, dodajte malo maslinovog ulja i zapecite meso sa svih strana. Kad je meso već dobilo boju, dodajte češnjak, bobice i trave. Kad je češnjak zlatne boje, prelijte vinom i pustite da ispari. Prelijte mlijekom, pustite da polako zavri, poklopite i nastavite peći u pećnici dva do dva i pol sata, dok meso ne postane mekano.
Izvadite meso i držite na toplom. Izvadite začine iz umaka. Mlijeko će se zgrušati, pa možete umak pasirati zajedno s grudicama mlijeka ili ga možete procijediti kroz sito za malo sofisticiraniji umak. Vratite umak na vatru i iskuhajte ga dok ne postane koncentriran i pun okusa. Narežite meso na ploške i prelijte umakom.

PRIPREMA KROKETA OD PALENTE:

Ostaci palente mogu postati vrlo zgodne grickalice uz aperitiv ili pak odličan prilog uz meso u umaku ili ribu. Natrgajte ili narežite stvrdnutu palentu na komade (promjera oko 5-8 cm; veći komadi će biti mekši iznutra, a manji hrskaviji) i pomiješajte ih s malo rastopljenog maslaca ili maslinovog ulja. Rasporedite komade u plitku posudu ili tavu koja može u pećnicu i pecite na 180°C četrdesetak minuta, dok izvana ne dobiju lijepu zlatnu boju.