bez plaćanja carine

Što može, a što ne: Provjerili smo koji proizvodi smiju preko granice

02.11.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Ako ste među onima koji su blagdan Svih Svetih spojili s vikendom i otputovali u inozemstvo, vjerojatno ćete se pri povratku zapitati što smijete prenijeti preko granice. Sir, pršut, cigarete, alkohol - provjerili smo što možete, i u kojim količinama, slobodno prenijeti bez prijave i plaćanja carine

Blagdani kod rodbine u Bosni i Hercegovini, a prije povratka u Hrvatsku uobičajena dilema – Koliko kutija cigareta smijem ponijeti, koliko litara omiljenog domaćeg vina, trebam li se ipak rastati od najfinijeg sira kojeg sam dobio na poklon? Putnici prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos osobne prtljage – stvari koje su opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnoga boravišta, kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prijenosni elektronički uređaji (mobilni telefon, prijenosno računalo…), ali u razumnim količinama.

Roba nekomercijalne naravi koja se uvozi u osobnoj prtljazi putnika oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i trošarine pod uvjetom da ne premašuje ukupnu vrijednost od 430 eura po osobi za putnike u pomorskom i zračnom prometu te 300 eura po putniku za ostale vrste prijevoza, odnosno 150 eura za putnike mlađe od 15 godina, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju. Premašuje li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dopuštena, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dvije ili više osoba.

Meso, mlijeko i mliječni proizvodi

Pravila unosa proizvoda životinjskog podrijetla, mješovitih proizvoda i proizvoda dobivenih od nusproizvoda životinjskog podrijetla u osobnoj prtljazi putnika prije svega ovise o zemlji iz koje putnik dolazi, pa tako ako dolazite iz trećih zemalja - Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore ili Kosova nije dopušten unos nikakvog mesa, mlijeka ili mliječnih i mesnih proizvoda. Ako pak dolazite iz Švicarske, Islanda, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna, za vas nema nikakvih ograničenja jer za prijevoz robe iz tih zemalja vrijedi pravila kao i unutar EU-a.

Granična kontrola Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bez ograničenja ili u količini za osobnu upotrebu svi putnici u Hrvatsku mogu unijeti kruha, kolača, keksa, vafla i oblatni, dvopeka, tostiranog kruha i sličnih prepečenih proizvoda s manje od 20 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu, tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

Masline punjene ribom, tjestenina i rezanci koji nisu miješani niti punjeni mesnim proizvodima s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti toplinskoj obradi, tako da su denaturirani, isto se tako mogu unositi bez ograničenja. A to vrijedi i za temeljce i začine pakirane za krajnjeg korisnika koji sadrže manje od 50 posto ribljih ulja, praha ili ekstrakata.

A što je s ribom?

Bez ograničenja se mogu unijeti i brojni drugi proizvodi poput čokolade i slastica (uključujući slatkiše) s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade. Za ribu pak vrijede druga pravila. Osoba smije unijeti 20 kilograma svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog podrijetla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, smije se unijeti do dva kilograma po osobi. Svježeg voća i povrća, osim krumpira, smijete unijeti do pet kilograma.

Proizvodi životinjskog podrijetla koji ne ispunjavaju naprijed navedene uvjete smatraju se nesukladnima te se obvezno oduzimaju putniku radi njihova uništavanja. Također, propust da ih se izričito prijavi carinskim službenicima predstavlja kažnjivu radnju za koju je propisana novčana kazna.

Što se tiče hrane za dojenčad i kućne ljubimce dopušteno je unijeti do dva kilograma hrane i mlijeka u prahu za dojenčad te posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga i za unos hrane za životinje koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uvjete da ne zahtijeva držanje u hladnjaku prije otvaranja.

Cigarete, duhan, alkohol...

Isto tako, limitirana je količina roba nekomercijalne naravi koje se uvoze u osobnoj prtljazi. Tako se, primjerice, u cestovnom i željezničkom prometu može uvesti maksimalno 40 cigareta, 20 cigarillosa, deset cigara i 50 grama duhana. Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, deset mililitara e-tekućine te 50 grama tzv. novih duhanskih proizvoda. Oni koji pak putuju zrakoplovom mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina - 200 cigareta, 100 cigarillosa, 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje.

Kad je riječ o alkoholu, jednaka pravila vrijede za sve vrste prijevoznih sredstava. Tako smijete prenijeti litru jačeg alkoholnog pića, dvije onoga koji ima manje od 22 posto alkohola u sebi, četiri litre vina i 16 litara piva.

Lijekovi

Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača) i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa povijesti bolesti i potvrde liječnika).

Unošenje lijekova koji sadrže drogu, također za osobne potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše pet dana, i to također uz posjedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi neophodnost uzimanja odnosnoga lijeka (preslike recepta za lijek, prijepisa povijesti bolesti ili ovjerene liječničke potvrde). Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti, odnosno terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana osobne uporabe.

Iznimno, osobe s prebivalištem, odnosno boravištem u Hrvatskoj koje putuju u države šengenskog prostora smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše 30 dana na temelju potvrde koju je na propisanom obrascu izdao ovlašteni liječnik (izabrani doktor medicine ili doktor medicine specijalist).

Kazne do 13.300 eura

Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe prema Zakonu o provedbi carinskog zakonodavstva EU-a propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 265 do 6.600 eura.

Za unos ili pokušaj unosa robe u carinsko područje EU-a na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz tog područja na skriven način, te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako je riječ o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 400 do 13.300 eura.