IZMJENE GUP-A

'Svinjarija koja je omogućena Todoriću više neće biti dopuštena'

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 28.12.2012 16:19
  • Objavljeno 28.12.2012 u 16:19
x

x

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Predstavnici udruga Pravo na grad i Zelene akcije izrazili su na današnjoj konferenciji za medije djelomično zadovoljstvo izmjenama zagrebačkog GUP-a, o kojem je javna rasprava upravo u tijeku, ali su i napomenuli kako zadovoljstvo nije potpuno jer se u predloženom tekstu pokušavaju legalizirati nelegalne izmjene
Pravo na grad i zelena akcija o GUP-u

'Duboko smo nezadovoljni jer Grad netransparentno organizira javnu raspravu. Naime, od petnaest dana u kojima se provodi, samo je šest radnih dana unutar kojih se građani mogu očitovati.

U jednom dijelu ima kvalitetnih izmjena, ali jedan dio je krajnje neprihvatljiv. Dobro je što se projekti kakav je bio onaj na Cvjetnom trgu i Varšavskoj ulici više neće moći graditi. Sve se vraća kako je bilo 2007. godine.

Međutim, nezadovoljni smo jer su se novim tekstom GUP-a predviđeni ustupci kriminalnoj politici Grada time što se famozni ispravci pokušavaju sada legalizirati, a da nemamo istražne radnje DORH-a i policije dovedene do kraja', kazao je Teodor Celakoski, predsjednik Prava na grad.

Tomislav Tomašević, član Zelene akcije, podsjetio je da, prema predloženim izmjenama, uz denivelaciju i gradnju rampe za privatnu garažu, koju su kasnije više od deset milijuna kuna platili građani, više neće biti moguće graditi ni složene rezidencijalne građevine u zaštitnom zelenilu kao što je bio slučaj s Kulmerovim dvorima.

'Svinjarija koja je omogućila, izmjenama GUP-a, Ivici Todoriću da umjesto u hotelu javne namjene živi u rezidencijalnoj građevini, više neće biti moguća. Također, izmjene predviđaju da se zemljište iz afere Krašograd iz mješovite vrati u zelenu zonu, kao i da se na Tuškancu, posebice na Krešićevim livadama, onemogući gradnja', istaknuo je Tomašević

O negativnostima u izmjenama GUP-a govorio je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije. Naveo je kako je se sada pokušavaju legalizirati nelegalni ispravci o kojima istrage nikad do kraja nikad nisu provedene niti su se DORH i policija o njima očitovali.

Podsjetio je da je riječ o prostoru Munje gdje je izgrađenost sa 50 povećana na 90 posto, prostoru između MSU-a i centra Bundek na kojem se predviđena gradnja društvenih sadržaja, ali se izmjenama omogućila mješovita gradnja, te o području Radnička – Heinzlova na kojem je maksimalna dozvoljena katnost predviđala devet katova, ali se izmjenama omogućila gradnja nebodera.

'Od DORH-a tražimo da utvrdi što je s tim, a od Skupštine Grada da usvoji GUP bez nelegalnih ispravaka jer na nekim mjestima još nije počela gradnja i nije napravljena devastacija u prostoru', zaključio je Ivčić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!