lijek osimertinib

Svijet u šoku: Razvijena tableta koja prepolovljava rizik smrti od raka pluća

04.06.2023 u 22:15

Bionic
Reading

Tableta, koja se uzima jednom na dan, sve je što će vam trebati kako bi prepolovili rizik od smrti od raka pluća, rezultati su desetljeće duge studije, koju znanstvenici prozivaju 'nezabilježenom'

Uzimanje lijeka naziva 'osimertinib' smanjilo je rizik od smrti od raka pluća kod pacijenata za 51 posto, objavljeno je na najvećoj svjetskoj onkološkoj konferenciji u Chicagu, javlja The Guardian.

Rak pluća je broj jedan po smrtnosti od svih malignih oboljenja i svake godine od njega premine čak 1,8 milijuna ljudi.

'Prije trideset godina, pacijentima s rakom pluća nismo mogli nikako pomoći, a sad imamo ovaj snažan lijek' rekao je na konferenciji doktor Roy Herbst, zamjenik direktora Yale Cancer Centra i vodeći autor studije.

Herbst kaže da je 51 posto izliječenih velik postotak kod svake bolesti, a posebno je velik u slučaju raka pluća koji se neobično otporan na sve terapije.

Tijekom studije pacijenti u godinama od 30 do 86 u 26 različitih zemalja uzimali su lijek protiv raka pluća, dok su znanstvenici gledali kako bolest napreduje.

Distribucija i u EU?

Svaki pacijent u studiji imao je u DNK mutaciju gena EGFR, koji se pronalazi u četvrtini svih oboljelih od raka pluća i u 40 posto oboljelih u Aziji. Ta mutacija je češća kod žena nego kod muškaraca, te kod ljudi koji nisu nikad ili su pušili vrlo malo.

Herbst kaže da će tableta promijeniti način liječenja raka i da mora postati standard za sve pacijente kod kojih se pronađene mutirani EGFR gen.

Lijek je već dostupan pacijentima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Velikoj Britaniji te se očekuje njegova distribucijadiljem svijeta, za nadati se i EU-a.

Dodatno, Herbst kaže da se svi dijagnosticirani s rakom pluća ne testiraju na EGFR mutaciju, što svakako treba mijenjati, kako bi ih se čim prije počelo liječiti osimertinibom, kojem je komercijalno ime Tagrisso i proizvodi ga AstraZeneca.