NA RUBU RATA

Svijet strahuje od sukoba nuklearnih sila: Indija i Pakistan zajedno drže 290 bojevih glava, a njihov sukob nije od jučer

27.02.2019 u 19:39

Bionic
Reading

Nuklearne sile Indija i Pakistan izazvale su zabrinutost diljem svijeta nakon što su se u posljednja dva dana našle na rubu rata. U srijedu je pakistanska vojska navodno oborila dva indijska aviona kao odgovor na indijsku operaciju prethodnog dana, kada je bombardiran kamp za obuku islamskih ekstremista u pakistanskom dijelu Kašmira. Do usijanja u odnosima dviju nuklearnih sila došlo je nakon što su islamski ekstremisti, za koje New Delhi tvrdi da su pod kontrolom Islamabada, prije dva tjedna ubili 40 indijskih vojnika. Eskalacija je izazvala posebnu zebnju jer je riječ o nuklearnim silama. Pakistan u svom arsenalu ima 150, a Indija 140 nuklearnih bombi

Ovo nije prvi put da Indija bombardira islamske radikale u Kašmiru, ali je to ranije bilo u pograničnom dijelu, a sada je prvi put napad izveden u dubini pakistanskog teritorija.

Indija i Pakistan su od 1947. godine, kada su proglasili nezavisnost od Velike Britanije, vodili tri rata, od čega dva zbog Kašmira, većinski muslimanima naseljene pokrajine koja je dobrim dijelom, nakon osamostaljenja dviju zemalja, ostala pod kontrolom Indije. Treći rat, ili drugi po redu, onaj 1971. godine, vodili su oko secesije Istočnog Pakistana koji je kasnije, nakon što je izborio nezavisnost, postao Bangladeš.

Ovakva eskalacija nije se dogodila još od posljednjeg rata 1999. godine, kada su pakistanske snage prešle liniju kontrole u Kašmiru izazvavši krizu koja se umalo pretvorila u razmjenu vatre nuklearnim projektilima. Slična bojazan se javlja i danas.

Unatoč povremenim gestama dobre volje, indijsko-pakistanski sukob ostao je dominantna geopolitička realnost u regiji u kojoj su isprepleteni i interesi velikih svjetskih sila Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine.

>>> Indijski zapovjednik: Pakistanska obavještajna služba upletena u bombaški napad u Kašmiru

Dominaciju nad regijom uglavnom je imao SAD te je nastojao diktirati ritam događaja. Washington je zbog posebnih interesa vezanih uz operacije u Afganistanu i islamskom svijetu više investirao u izgradnju, i to doslovno izdašnim financijskim donacijama, odnosa s Pakistanom nego s Indijom. Relativna politička nestabilnost zemlje koja posjeduje nuklearno oružje također je zahtijevala da joj se posveti posebna pažnja.

No u posljednje vrijeme SAD jača odnose s Indijom pa su čak iskazali spremnost da proizvode zrakoplove F-21 u toj zemlji u pokušaju da Lockheed Martin osvoji veliku vojnu narudžbu u vrijednosti više od 15 milijardi dolara. Indija do sada zrakoplove, a ima ih gotovo tisuću, nije kupovala od SAD-a, pa u Washingtonu smatraju da je došlo vrijeme da se to promijeni.

Međutim, interes SAD-a za Indiju povećao se rastom Kine jer se kao druga zemlja po broju stanovnika i najveća demokracija na svijetu nameće kao prirodni suparnik nominalno komunističkoj Kini. S druge strane, odnos Kine i Pakistana ima dugu tradiciju vojne, ekonomske i tehnološke suradnje koja se povećava iz godine u godinu. Kina ima plan uložiti u pakistansku luku Gwadar koji bi prometno povezala s maticom te bi na taj način Peking dobio izlaz na Arapsko more.

>>> Iako je prošlo 70 godina, posljedice velike tragedije i dalje rasturaju Indiju i Pakistan

Treba reći da su Kina i Indija kroz povijest imale nekoliko konflikata, pa i manji rat oko granice upravo u Kašmiru 1962. godine. Rusija nastoji održavati dobre odnose i s Indijom i Pakistanom.

Indija i Pakistan diktiraju to da svako tko se opredijeli za jednu stranu promptno nije poželjan na drugoj.

Lako je razumjeti zašto se Pakistanci osjećaju ugroženima od višestruko većeg susjeda. Indijska populacija, proračun za obranu i ekonomija višestruko su veći od pakistanskih. Za usporedbu recimo da Indija ima 1,2 milijarde stanovnika i 2.973.190 četvornih kilometara površine dok Pakistan ima tek 196 milijuna stanovnika i površinu od 778,720 četvornih kilometara.

Međutim, strategija kojom se Pakistan odlučio braniti od indijske superiornosti je pogrešna. Više od 30 godina pakistanska vojska i njihova tajna služba ISI posredno se za ostvarenje svojih ciljeva služe raznim ekstremističkim skupinama koje naposljetku stvaraju više nevolja samom Pakistanu nego susjedima koje žele potkopati – Afganistanu i Indiji.

I ovog puta je indijsku reakciju izazvao napad terorističke skupine Jaish-e-Mohammad (JeM), koja navodno djeluje uz blagoslov pakistanske države, na indijske vojnike.

Prosvjed u Indiji Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

I Indija i Pakistan imaju vojske koje su među najvećima na svijetu.

Indija je u 2018. godini raspodijelila 58 milijardi dolara za vojni budžet ili 2,1 posto BDP-a. S druge strane, manji Pakistan je na vojsku potrošio 11 milijardi dolara ili 3,6 posto svoga BDP-a. Također je Pakistan dobio 100 milijuna dolara strane vojne pomoći. Obje zemlje su u posjedu balističkih projektila sposobnih nositi nuklearne glave. Indija, prema podacima Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu, ima devet vrsta operativnih projektila, uključujući Agni-3 dometa od 3000 do 5000 kilometara.

Prema istom izvoru, pakistanski raketni program, izgrađen uz pomoć Kine, uključuje mobilno oružje kratkog i srednjeg dometa koje može doseći bilo koji dio Indije. Shaheen 2 ima najduži domet, do 2000 kilometara. Oružje je razvijeno kako bi se suprotstavilo indijskoj doktrini 'hladnog starta', koja predviđa plitki upad na teritorij Pakistana.

Indija ima stajaću vojsku od 1,2 milijuna vojnika koju podupire oko 3500 tenkova, više od 3000 borbenih vozila, 336 oklopnih transportera i gotovo 10 tisuća artiljerijskih jedinica. Pakistanska vojska je manja s oko 560.000 vojnika potpomognutih s oko 2500 tenkova, 1600 oklopnih transportera te oko 4470 artiljerijskih jedinica, uključujući 375 samohodnih haubica.

  • +7
Razdvajanje Indije i Pakistana pokrenulo je nasilje i veliku razmjenu stanovništva u kojoj su mnogi izgubili živote Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Indija ima i veću avijaciju od pakistanske, ali je prema nekim mišljenjima pakistanska u boljem stanju. New Delhi raspolaže s 814 borbenih zrakoplova. Indijski obrambeni planovi zahtijevaju 42 eskadrile zrakoplova, što je oko 750 zrakoplova, za obranu od eventualnog napada iz Kine i Pakistana. No dio flote čine stari ruski zrakoplovi poput MiG-21, koji datiraju još iz 60-ih prošlog stoljeća i koji će ubrzo biti izvan funkcije te flota zahtijeva hitnu modernizaciju.

Ostatak popunjavaju zrakoplovi tipa Jaguar, Mirage-2000, MiG-29 te moderniji Suhoji i zrakoplovi Tedžas domaće proizvodnje.

Pakistan ima 425 borbenih zrakoplova, a flotu čine kineski F-7PG (kineska inačica ruskog MiG-a 21, proizvedena po licenci) i američki zrakoplovi F-16 Fighting Falcon. Također ima sedam zrakoplova za rano upozoravanje i kontrolu u zraku, tri više od Indije, prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) iz Londona.

Spomenimo i da se indijska mornarica sastoji od jednog nosača zrakoplova, 16 podmornica, 14 razarača, 13 fregata, 106 patrolnih i obalnih borbenih brodova te 75 zrakoplova sposobnih za borbu. Ima 67.700 osoba, uključujući marince i osoblje pomorskog zrakoplovstva. Pakistan, koji ima znatno manju obalu, ima devet fregata, osam podmornica, 17 patrolnih i obalnih plovila te osam zrakoplova sposobnih za borbu.