EUROPA ZABRINUTA

Svijet osudio zabranu Gay pridea u Beogradu!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2012 19:29
  • Objavljeno 04.10.2012 u 19:29
ivica dačić plakat

ivica dačić plakat

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Europska komisija u četvrtak je izrazila žaljenje zbog odluke srbijanske vlade da zabrani održavanje Parade ponosa drugu godinu zaredom te osudila prijetnje ekstremističkih organizacija upućenih organizatorima te parade, a predstavnici više međunarodnih organizacija u Beogradu također su izrazili zabrinutost

'Sa žaljenjem sam primio vijest o odluci srbijanskih vlasti da zabrane beogradski Gay pride iz sigurnosnih razloga, drugu godinu zaredom', rekao je povjerenik za proširenje Štefan Fuele, prema izjavi koju je na konferenciji za novinare pročitao njegov glasnogovornik Peter Stano.

'Snažno osuđujem zastrašivanje i prijetnje ekstremističkih organizacija u Srbiji usmjerenih protiv organizatora parade i žalim što su te prijetnje ocijenjene dovoljno ozbiljnima da bi se opravdala zabrana iz sigurnosnih razloga. Očekujem od srbijanske vlade da istraži te prijetnje i počinitelje privede pravdi', dodaje Fuele.

Povjerenik upozorava da je Komisija snažno privržena temeljnim vrijednostima zapisanim u ugovorima i u Povelji o temeljnim pravima, posebice kada je riječ o poštovanju ljudskih prava, temeljnih sloboda, uključujući pravo na okupljanje i slobodu izražavanja te nediskriminaciju na temelju spola, rasnog ili etničkog podrijetla, religije, spolne orijentacije, invalidnosti ili životne dobi.

'Komisija će nastaviti podržavati i ohrabrivati mjere koje idu u pravcu stvaranja ozračja za punu provedbu standarda ljudskih prava u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, uključujući otvorene i konstruktivne rasprave o priznavanju i zaštiti prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba, kao i manjina općenito', ističe Fuele.

Šef Delegacije EU-a u Srbiji Vincent Degert izjavio je kako održavanje Parade ponosa nije uvjet za europske integracije Srbije, ali je Europa zabrinuta jer se ona već drugu godinu zaredom otkazuje iz sigurnosnih razloga.

Ured Vijeća Europe u Beogradu zamjerio je vlastima Srbije da se nisu dovoljno angažirale. 'Imamo osjećaj da vlasti nisu dovoljno učinile da podrže održavanje ovogodišnje Parade', rekla je Antje Rothemund novinarima u pauzi skupa povodom otvaranja regionalnog centra za unapređenje zdravstvene zaštite i zdravstvene mreže jugoistočne Europe.

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Srbiji ukazala je pak na obvezu države da zaštiti prava koja jamči Ustav.

'Država ima izravnu odgovornost da zaštiti ustavno zajamčena temeljna prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja, kao i da zaštiti građane od diskriminacije bilo kakve vrste', navodi Misija OESS-a.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin nazvao je zabranu Parada ponosa 'političkom odlukom' koja 'dovodi u pitanje jednakost građana i vladavinu prava'.

Mimohod pripadnika LGBT populacije zakazan za subotu, 6. listopada u Beogradu, Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije zabranilo je u srijedu, obrazloživši tu odluku sigurnosnim razlozima.

'Bolje da me kritiziraju što sam zabranio Paradu, nego da me kritiziraju što je izgubljen bilo koji ljudski život', izjavio je ranije premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić, komentirajući tvrdnje da je država doživjela poraz povlačeći se pred prijetnjama nasiljem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi