ratovi diljem svijeta

Svijet ne gleda jednako na živote crnih i bijelih ljudi

13.04.2022 u 19:51

Bionic
Reading

Svijet "ne poklanja istu pažnju životima crnih i bijelih", rekao je u srijedu glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i usporedio koliko se pažnje posvećuje Ukrajini u odnosu na ostale zemlje

"Pozornost koja se daje Ukrajini je naravno vrlo važna jer stanje u toj zemlji ima utjecaj na cijeli svijet, ali čak ni djelić te pažnje nije usmjeren prema Tigraju, na sjeveru Etiopije gdje traju sukobi, Jemenu, Afganistanu, Siriji i ostalim dijelovima svijeta", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Stoga ću biti direktan i iskren, svijet se ne ponaša prema ljudskoj rasi na isti način. Neki su jednakiji od drugih", dodao je Tedros parafrazirajući književnika Georgea Orwella.

Rekao je da ga boli to reći i da mu je to teško prihvatiti, ali je tako.

  • +7
Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Izrazio je nadu da će "svijet doći k pameti i odnositi se prema svakom životu jednako".

Također se nada da humanitarno primirje u Tigraju, koje je 24. ožujka proglasila vlada u Adis Abebi, "nije tek obični diplomatski manevar".

U tom području traju sukobi između vladinih snaga i regionalnih vojnih snaga.

Sukob je izbio 4. studenoga 2020., kad je etiopski premijer Abij Ahmed naredio vojnu ofanzivu protiv regionalnih snaga u Tigraju.

Tedros, podrijetlom upravo iz Tigraja, upozorava na stanje na tom području gdje se ljude žive spaljuje zbog njihove etničke pripadnosti.

"Nisam siguran da su mediji tome ozbiljno pristupili", rekao je Tedros.