OBOLJELI U 73 ZEMLJE

Svijet jako blizu pandemije svinjske gripe

09.06.2009 u 22:47

Bionic
Reading

Svijet je stvarno jako blizu pandemije svinjske gripe, upozorio je u utorak drugi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Keiji Fukuda i pozvao vlade na prikladnu reakciju

'Diosta smo jako, jako blizu pandemije', objasnio je Keiji Fukuda u odgovoru na pitanje novinara kad će WHO uvesti šesti, najviši stupanj opasnosti od pandemije virusa A (H1N1) kojim se u svijetu u 73 zemlje do sada zarazilo 26.563 ljudi i umrlo 140.

'Ne želimo plašiti ljude', upozorio je Fukuda tijekom telefonske konferencije za novinare. WHO 'mora pripremiti svijet da se suoči sa stanjem i jamčiti da će države prikladno reagirati i uskladiti svoj odgovor s ozbiljnosti bolesti', rekao je Fukuda.

'Virus je sve aktivniji u nekoliko zemalja, posebice u južnoj polutki', dodao je i spomenuo Čile i Australiju. Zadnjih dana stanje se pogoršalo u Australiji gdje je do danas prijavljeno 1211 slučajeva.

WHO je stalno isticao da se njegov sustav uzbunjivanja temelji isključivo na zemljopisnoj raširenosti epidemije, a ne na njezinoj snazi, ali je nedavno najavio da će uzeti u obzir težinu bolesti pri objavi prve pandemije gripe u ovome stoljeću.
Europska komisija se zalagala u utorak za zajedničku strategiju cijepljenja protiv svinjske gripe i za određivanje stanovništva koje treba prioritetno cijepiti, ali zemlje EU-a su tražile vrijeme za razmišljanje.

Europska povjerenica za zdravstvo Androulla Vassiliou je rekla da je ideja o maksimalnoj pandemijskoj fazi sveprisutna i istaknula je važnost pravedne podjele cjepiva.