SUMNJIVE TRANSAKCIJE

Švicarsko kantonalno tužiteljstvo istražuje obitelj Mamić

13.10.2016 u 17:06

Bionic
Reading

Švicarsko tužiteljstvo dovršilo je istragu protiv članova obitelji Mamić, bliskih Nogometnom klubu Dinamo, te se očekuje da rezultate uskoro proslijede nadležnim hrvatskim institucijama

Prema pisanju švicarskih medija, obiteljski klan oko Dinama već neko vrijeme na meti je hrvatskih vlasti, a budući da istraga prelazi granice, hrvatska strana je od švicarskih kolega zatražila međunarodnu pravnu pomoć. Navodno je dio spornih novčanih transakcija obavljan preko tvrtki sa sjedištem u Švicarskoj.

'Ovdje je u pitanju bio kriminal grubljeg tipa', izjavila je tužiteljica Estera Omlin za tamošnje medije, dodavši da je istragom obuhvaćeno sedam osoba. Švicarski mediji navode da je istraga tužitelja u kantonu Obwalden praktički završena, mada su ostali još neki žalbeni rokovi. U istragu je uključen ured za organizirani kriminal kantona Obwalden i Nidwalden.

Više detalja o identitetu osoba, tvrtkama i novčanim tijekovima koji su utvrđeni istragom nije željela iznositi u javnost. Omlin je kazala i da su istraživane transakcije preko pet švicarskih banaka: UBS, Zürcher Kantonalbank, Tessiner BSI, BCP i Coutts & Co AG. Tužiteljica je otkrila i da se u ovom slučaju istražuju transakcije u ukupnom iznosu većem od 10 milijuna eura.